TZOB'dan büyükşehir belediyelerine çağrı

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, "Büyükşehir belediyelerimiz, tarımda hızla yapılanmalı, tarım birimlerini tamamlamalı, sektöre hizmete başlamalıdır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Büyükşehir belediyelerimiz, tarımda hızla yapılanmalı, tarım birimlerini tamamlamalı, sektöre hizmete başlamalıdır" ifadesini kullandı. 

Bayraktar, 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimi ile yürürlüğe giren büyükşehir yasasıyla, söz konusu belediyelere tarım sektörüne hizmet götürme görevi verildiğini belirtti. Büyükşehir belediyelerinin buna sadece görev olarak bakmaması gerektiğine işaret eden Bayraktar, tarım sektörüne gönül vermelerini istedi. 

Şemsi Bayraktar, büyükşehir belediyelerinin kırsal hizmetler müdürlüğü, kırsal hizmetler daire başkanlığı, tarım ve kırsal hizmetler daire başkanlığı, tarımsal hizmetler daire başkanlığı, kırsal alan hizmetleri daire başkanlığı, çevre koruma ve kontrol daire başkanlıkları içinde bitkisel üretim şube müdürlüğü, tarımsal hizmetler şube müdürlüğü gibi çeşitli adlar altında birimler kurduklarını ifade etti. Bu birimlerin alanlarına giren sahalarda çeşitli konularda hizmet vermeye başladığını belirten Bayraktar, belediyelerin verdiği hizmetlerin artarak ve çeşitlenerek gelişiminin önemli olduğunu kaydetti. Bayraktar, "Çünkü yasayla 16 bin 82 köy ve 1591 belde büyükşehir sınırları içinde mahallelere dönüştürüldü. Bu köy ve beldelerdeki tarımsal faaliyet de büyükşehirler sınırlarına girmiş oldu" ifadesini kullandı. 

Yasa çıktığında büyükşehir belediyelerinden tarıma kaynak ayırmalarını talep ettiklerini anımsatan Bayraktar, gelinen safhada gelişmelerin olduğunu fakat birim kurulmasının ve hizmetlerin götürülmesinin yeterli olmadığını, bunların daha da artarak sürmesini beklediklerini belirtti. 

Bayraktar, büyükşehir belediyelerinin 135 milyon 270 bin 869 dekar tarım alanının İngiltere'nin yarısından fazla, Güney Kore'nin bir buçuk katından, İsrail'in 6 katından büyük bir alana denk geldiğine dikkati çekti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir