Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul başladı

Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul dün başladı. Ocak ayında yapılması planlanan moda haftası, Reina saldırısı sonrası iptal edilmişti. Önceki yıllarda çeşitli ülkelerden alım heyetlerini ağırlayan organizasyonda bu yıl alım heyeti programı bulunmuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merve YİĞİTCAN

İSTANBUL - Ocak ayında yapılması planlanan ancak Reina saldırısı sonrası iptal edilen Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul dün başladı.

Önceki yıllarda çeşitli ülkelerden alım heyetlerini ağırlayan organizasyonun bu yılki ilk etkinliğine hiçbir alım heyetinin gelmeyecek olması dikkat çekti. Buna karşın, Ortadoğu, Avrupa, Afrika, Rusya bölgesinden çeşitli ziyaretçiler organizasyonu takip edecek. 2009 yılında başlayan İstanbul Moda Haftası etkinliklerinin Mercedes-Benz ile 9’uncusu, toplamda ise 16’ncısı yapılıyor. Son birkaç organizasyon Zorlu Center’da yapılmıştı, şimdi ise etkinliğe Beyoğlu’nda yenilenen tarihi Emek Sineması ve Cercle d’Orient binasının de yer aldığı Grand Pera evsahipliği yapıyor.

Markalı ürün ihracatı katlanmalı

Organizasyonun açılış toplantısında Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) Başkanı Mehtap Elaidi ile İstanbul Moda Akademisi (İMA) Direktörü Seda Lafçı yer aldı. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrverdi, etkinlik için bugüne kadar çok ciddi yatırım yaptıklarını ve küresel hazır giyim devlerinin gözünün bir hafta boyunca Türkiye’nin üzerinde olacağını söyledi. Tanrıverdi, dünyanın yedinci büyük hazır giyim tedarikçisi olarak hem toplam ihracatı hem de markalı ürünlerin payını yeterli görmediklerini belirterek, hedefi tutturabilmek için markalı ürün ihracatını en az 2 katına çıkarmaları gerektiğini vurguladı.

Tasarıma odaklanılmalı

Sektörde ihracatı artırmanın yolunun tasarıma odaklanmaktan ve katma değerli üretimi artırmaktan geçtiğini belirten Tanrıverdi, “Avrupa’daki en büyük rakibimiz İtalya bir kilogram hazır giyim ihracatına karşılık 50 doların üzerinde gelir elde ederken biz henüz 20 dolarlardayız” dedi. Tüm çabalara karşın küresel pazarlardaki daralmanın da etkisiyle ilk iki aylık ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 düşüşle 2 milyar 540 milyon dolarda kaldığını hatırlatan Tanrıverdi, Avrupalı alıcıların yeniden Türkiye’ye gelmeye başladıklarını belirterek, “Eğer büyük bir aksilik olmaz ise bu yıl ihracatımızı yeniden 18 milyar doların üzerine çıkaracağız” dedi.

EKİMDE BÜYÜK ŞOVLAR OLACAK

Toplantının ardından sorular üzerine alım heyetleri konusuna açıklık getiren Tanrıverdi, ocak ayında iptal edilen organizasyona alım heyetleri geleceğini, ancak iptal olduktan sonra haliyle alım görüşmelerinin de iptal olduğunu söyledi. Etkinlik iptal edildikten sonra martta yeniden yapma kararı aldıklarını belirten Tanrıverdi, “1 ay önce bu karar alındığı için alım heyeti çalışmalarını organize edemedik. Zira, bu konuda devlet desteğinden yararlanmak için 3 ay önceden başvurmak gerekiyordu” dedi.

Tanrıverdi, ayrıca dünyaca ünlü isimleri etkinlikte konuk etme noktasında mevcut ortam nedeniyle bu maliyetin altına girmek istemediklerini, ancak Mercedez Benz-Fashion Week’in ekim ayındaki organizasyonunda önemli şovlara hazırlandıklarını sözlerini ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir