Mısır İhracat ve İthalat Kontrol İdaresi’ne kayıt yaptırmayan ihracat yapamayacak

İlhan BULUT - Bulut Gümrük A.Ş Yön. Kur. Başkanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından alınan ve 31 Aralık 2015 tarihinde Mısır Resmi Gazetesi’nde yayımlanan 2015/992 sayılı Karara göre, kararda belirtilen ürünleri Mısır’a ihraç eden ülkelerin üreticileri için Mısır İhracat ve İthalat Kontrol İdaresi (General Organization for Export and ımport Control - GOEIC) bünyesinde bir kayıt sistemi oluşturulacağı ve bu sisteme kayıt olmayan üreticiler tarafından üretilen ürünlerin Mısır iç piyasasına girmesine izin verilmeyeceği bildirilmişti. Uygulama tarihi olarak ise 1 Mart 2016 olduğu belirtilmişti. Konuya ilişkin olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan 01.02.2016 tarih ve 2016/46- 258 sayılı yazıda, Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan bir diğer yazı ile Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 16.01.2016 tarihinde yeni bir Karar’ın (2016/43 sayılı) yayımlanmış olduğu görülmektedir. Aynı yazının devamında, daha önce yayımlanmış olan 2015/992 sayılı Karar ile yeni çıkarılan 2016/43 sayılı Karar arasındaki temel farklılıklar şu şekilde sıralanarak Mısır’a ihracat yapan firmalar açısından belirsizliğin giderilmesi amaçlanmıştır. 

• Üretici olmayan, ancak ticari marka sahibi firmalar için de sisteme kayıt olma zorunluluğu getirilmiştir. 

• Karara tabi ürünlerden, sisteme kayıtlı üreticiler tarafından üretilmeyen veya sisteme kayıtlı ticari marka sahibi firmalardan veya dağıtım merkezlerinden (distribution centers) ithal edilmeyen ürünlerin Mısır pazarına girişine izin verilmeyeceği belirtilmektedir. 

• Üretim yapan fabrikalar ve ticari marka sahibi firmaların kayıt başvurusunda sunmaları gereken belgeler ayrı ayrı düzenlenmiştir. Her iki grup için de bir önceki kararda yer alan çevre standartlarına ve işgücü güvenliği standartlarına uygunluk şartı kaldırılmıştır. Kayıt yaptırmak isteyen üretici veya ticari marka sahibi firmaların Kalite Kontrol Sistemine sahip olduklarını gösteren bir sertifika ibraz etmeleri yeterlidir. 

• İbraz edilen belgelerin doğruluğu hakkında herhangi bir şüphe hasıl olduğu takdirde, söz konusu belgelerin doğruluğu teyit edilene kadar kayıt işleminin tamamlanmayacağı ve böyle bir durumda, başvuru sahibinin talebi doğrultusunda belgelerin doğruluğunun kontrolü için fabrikanın veya firmanın denetlenebileceği hükmü getirilmiştir . 

• Yeni çıkarılan 2016/43 sayılı Karar hükümleriyle çelişen diğer mevzuat hükümleri iptal edilmiştir. 

• Yeni çıkarılan 2016/43 sayılı Karar yayımını müteakip iki ay içerisinde, yani 16 Mart 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Bu madde ile öncesinde 1 Mart 2016 olan son tarihin 16 Mart 2016 olarak revize edildiği görülmektedir. Bununla birlikte, kayıt için başvurular hâlihazırda başlamıştır. 

Sonuç olarak yeni çıkarılan 2016/43 sayılı Karar ile 2015/992 sayılı Karar ekinde yer alan GTİP listesinde de değişikliklerin olduğu, süt ürünlerinden kozmetik ürünlerine, tekstil ürünlerinden demir çelik ürünlerine kadar uzanan ürün yelpazesinde, Mısır’a ihracat yapan firmaların 16 Mart 2016 tarihine kadar prosedürleri tamamlayarak Mısır İhracat ve İthalat Kontrol İdaresi bünyesinde açılan kayıt sistemi kayıt işlemlerini yaptırmaları gerektiği belirtilmektedir.