Rusya'yı sarsan suikast: Nemtsov

Rusya'yı sarsan suikast: Nemtsov

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Rusya uzun yılların ardından, tüm Dünya'da yankı uyandıran bir suikastla sarsıldı. Muhalefetin çok sınırlı olduğu bu ülkede kamuoyunun çok yakından tanıdığı ve gelecek vadeden bir genç politikacı Boris Nemtsov, henüz 55 yaşında iken, kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü. Rus politika sahnesinde çok uzun yıllardan bu yana boy gösteren Nemstov, henüz çok genç yaşlarında Rusya'nın 4. büyük kenti Nijniy Novgorod kentinin valisi olarak siyaset merdivenlerini tırmanmaya başlamıştı. Burada ki çok başarılı ekonomik atılımlarının, dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından izlenip, taktir edilmesi üzerine, Kremlin'e çağrılmış ve başkanın baş danışmanı yapılmıştı. O yıllar (1990'lar) adeta Yeltisinin, yerine geçecek adam olarak bakılan Boris Nemstov, bir dönem başbakan yardımcılığı da yapmış ve sonra, anlaşılamayan nedenlerle Kremlin'den uzaklaştırılmıştı.

Aktif siyasetten hiç kopmayan Nemtsov, Japon asıllı Anna Hakamada ile bir parti kurarak, Putin yönetimine, muhalefete yönelmişti. Öylesine ki, devlet başkanlığı seçimlerinde Hakamada sembolik de olsa, adaylığını koymaktan çekinmemişti.1959 doğumlu Boris Memstov, kaderin ağlarını ördüğü, son gününde yaşama veda etmeden tam 4 saat önce, Rusya'nın en etkili ve belki de tek muhalif radyosu olan Eko Moskova'da canlı yayına çıkmış ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i izlediği Ukrayna politikası nedeniyle acımasızca eleştirmekten kaçınmamıştı. Boris Nemtsov, muhalefet yapmaktan hiç çekinmemiş, bunu sadece kendi iç politikacılara değil, kardeş ülke Beyaz Rusya ve Ukrayna yöneticilerine de uygulamıştı.

Nemtsov cinayeti, kimi çevrelerce, doğrudan Vladimir Putin ile ilintilendirilmeye çalışılıyor. Bunun doğru olduğuna inanmak çok zor ve gerçeklik payı çok çok az. Putin'in, henüz oy oranı çok çok düşük bir siyasetçiyi, kendine rakip görmesi zor. Putin, böyle bir basit olayın, kendi prestijini sıfıra indireceğini de mükemmel anlayabilecek yetenekte bir insan. Burada Putin'e düşen, cinayetin aydınlatılabilmesi için, elinden geleni yapması. Bu ihtimalde şu sıralar zor. Çünkü Rus polisinin elinde, çok eskilere dayanan ve hala aydınlanmayı bekleyen onlarca, özellikle de gazeteci cinayetleri var. Dünya kamuoyu, Rusya'yı cinayetin aydınlatılması konusunda zorlayacaktır. Bu zorlama nasıl bir sonuç verecek, bunu ancak zaman gösterecek. Sonuçta, çok iyi yetişmiş, gelecek vadeden, yetenekli bir politikacı, çok ama çok ustaca planlanmış bir suikastla, ülkesinin siyasal sahnesinden silinmiştir. Bu Rusya için büyük bir kayıptır. Cinayetin çözülememesi ise, ayrı bir yük olarak Rusya Federasyonun omuzlarında kalmayı sürdürecektir....