SGK’nın yönetim giderleri hızla artmış!

Ahmet ARSLAN / Denetçi, SM Mali Müşavir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Daha önce DÜNYA Gazetesi’nde de yayımlanan makalelerimizde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sorunun prim gelirleri ile emeklilik ödemelerinden ibaret olmadığını, SGK’nın yönetimsel problemlerinin de bulunduğunu ifade etmiştik.

Aşağıda irdeleyeceğimiz SGK ve İŞKUR’dan oluşan sosyal güvenlik kurumlarına ilişkin mali istatistikler de bu değerlendirmemizi desteklemektedir. 

tablo-122020.jpg

Tabloda görüldüğü üzere, 2011-2014 döneminde sosyal güvenlik kurumlarının bütçe kalemleri içinde en fazla artış %161 oranı ile mal ve hizmet alımları kalemi olmuştur. Bunda her yere açılmaya çalışılan sosyal güvenlik merkezlerinin giderlerinin önemli payı bulunmaktadır. Sosyal güvenlik kurumlarının personel ve cari giderlerinden oluşan toplam yönetim giderleri 2014 yılında yaklaşık 4 milyar TL’yi bulmuştur.

Yönetim giderlerindeki ciddi artışa karşın sosyal güvenlik gelirlerindeki düşük artış ve hatta faizler, paylar ve cezalar kalemindeki %8 oranındaki düşüş dikkat çeken bir diğer önemli husustur. Bu durum sosyal güvenlik kurumları yönetimlerinin yeterli etkinlikte çalışmadığı hususunu teyit etmektedir. 

Sonuç

Sosyal güvenlik kurumlarında yönetimsel etkinliğin sağlanması için yönetim yapısında profesyonelleşme ile birlikte yönetim kademelerinin işletme, finans ve aktüerye alanlarında eğitime ve mesleki formasyona sahip kamu görevlilerden oluşmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.