S&P değerlendirme

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adnan Çekçen - Destek Menkul Değerler Finansal Analisti 

Son 5 ayda İtalya, Rusya, Yunanistan ve Ukrayna’nın notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Cuma günü mesai sonrası Türkiye ile ilgili değerlendirmesini de yaptı. Türkiye’nin BB+ olan kredi notunu ve negatif görünümünü teyit ettiğini açıkladı. 

Yabancı para cinsinden yatırım yapılamaz notunu ve görünümünü bu şekilde açıklayan kuruluş, yerel para cinsinden ise notunu BBB’ den BBB-‘ye düşürdü görünümü yine negatif bıraktı. Bu değerlendirmenin temel sebebi olarak ise TL’deki son dönemde yaşanan zayıflık gösterildi. 

Bilindiği üzere diğer gelişmekte olan para birimleri arasında Türk Lirası dolara karşı 2015 yılında yüzde 15’in üzerinde bir oranla en çok değer kaybeden para birimi olmuştur. Bu değer kaybı ve kur tarafındaki oynaklıktan dolayı özellikle yeni yılın başından itibaren TCMB üzerinden yapılan faiz indirim tartışmaları ve yapılan eleştiriler kurumun bağımsızlığını sorgulatırken, kredi derecelendirme kuruluşunun ise değerlendirmesi ve yerli para cinsinden not güncellenme sebebin odak noktası olarak bu gelişme vurgulandı. 

TCMB’nin kredibilitesi üzerinde olumsuz etki yaratan bu baskıların TL’nin güvenirliliğini azalttığı görüşü dikkat çekti. Hem TL’deki zayıflık hem de büyüme tahminlerinde belirsizliğinin bu kararda etkili olduğunu belirten kuruluşun daha önce Türkiye ile ilgili 2015-2018 yılında büyüme tahmini değişmedi ve yüzde 3 olarak açıklandı. TL tarafındaki oynaklık ve TCMB üzerindeki bağımsızlık tartışmalarının yarattığı belirsizlik hali hazırda piyasa tarafından fiyatlandığı biliniyor. Dolasıyla bu açıklamanın endeks tarafına etkisi sınırlı kalır diyebiliriz.