"2017'de ilave personel alımının yanı sıra teknolojik altyapıyı geliştireceğiz"

Vakıf Faktoring Krediler ve İstihbarat Müdürü Habil Koç, bu yıl iş hacmi ve yeni müşteri kazanımında kısmi olarak hedefledikleri rakamlara ulaştıklarını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Vakıf Faktoring; iç ve dış pazarda mal satışı ya da hizmet arzından doğan vadeli alacakların temlik edilmesi suretiyle müşterilerine ‘garanti, finansman ve tahsilat’ alanlarında hizmet veriyor. Gerek global pazardaki gelişmeler gerekse hükümetin açıklayacağı hedefleri dikkate alarak, büyüme hedeflerini şekillendireceklerini belirten Vakıf Faktoring Krediler ve İstihbarat Müdürü Habil Koç, bu yıl iş hacmi ve yeni müşteri kazanımında kısmi olarak hedefledikleri rakamlara ulaştıklarını ifade etti. Koç, “2017 yılında ise ilave personel alımı ve buna paralel teknolojik altyapımızın geliştirilmesi yanında yeni şubeler açmayı da planlıyoruz. Ayrıca, planlamalarımız doğrultusunda ciro, kârlılık ve müşteri sayımızın kayda değer oranda artacağını öngörüyoruz” dedi.

Faktoring sektörünün aktif büyüklüğünün 2015 yılı sonunda 26.4 milyar lira iken bu yılın ilk yarısında yüzde 11’lik büyüme ile 29.3 milyar liraya ulaştığı bilgisini veren Habil Koç, söz konusu dönemde Vakıf Faktoring’in ise yüzde 3.1’lik pazar payı ile aktif büyüklük sıralamasında sektörde 10’uncu sıraya yükseldiğine dikkat çekti. Bunun yanında faktoring sektörünün 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3 büyüyerek, 119.3 milyar liralık ciroya ulaştığını ileten Koç, şirketlerinin 2015 yılında bir önceki yıla göre işlem hacminin ise yüzde 13 artış ile 2.5 milyar lira seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti. Ayrıca, söz konusu dönemde faktoring sektörünün alacaklarının yüzde 1 artış göstererek, 24.9 milyar liraya ulaştığını anlatan Koç, şöyle devam etti: “Aynı dönemde şirketimizin faktoring alacakları ise yüzde 44 artışla 718 milyon lira olarak gerçekleşti. Son olarak sektörde vergi öncesi kâr rakamı bir önceki yıla göre yüzde 40 azalma göstererek 395 milyon liraya gerilerken, şirketimizin vergi öncesi kâr rakamı yüzde 40 artış ile 40 milyon lira olarak gerçekleşti.”

Sorunlu alacaklar ve tahsilatlar bakımından 2015’in zor geçen bir yıl olduğunu bildiren Habil Koç, azalan kâr marjlarının sektörü kayda değer oranda olumsuz etkilediğini söyledi. Bu durumun bu yıl içinde geçerli olduğunu vurgulayan Koç, “Sektörün temel sorunlarından biri de bankalar gibi ucuz kaynak bulma zorluğu. Tahsis edilen kredilerde Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ödeme zorunluluğunun kaldırılması, sektörün geliştirilmesi açısından bunun büyük bir etken olacağı kanaatindeyiz” ifadesini kullandı.

“Birçok sektörde faaliyet gösteriyoruz”

Öte yandan, firmalarının 1998 yılından beri sektörde faaliyet gösterdiğini ifade eden Habil Koç, spesifik bir sektör üzerinde yoğunlaşmanın aksine, ekonominin lokomitifi olan birçok sektörde faaliyet gösterilmesinin daha akılcı bir hedef olduğunu söyledi. Faktoring şirketlerinin her sektördeki firmaların yanında yer alarak, bu firmalara finansal çözüm ortağı olması gerektiğinin altını çizen Koç, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu düşürmesine de değindi. Koç, şunları kaydetti: “Bu değerlendirmenin yerli şirketlerin yurtdışından bulabileceği finansal kaynakların daralmasına yol açtı. Kredi vadelerini üç yıldan altı aya kısan faiz oranlarının bir iki puan artıran, limit indirime giden yurtdışı bankaların olduğunu gözlemledik.”