Afrika mozaiğine yolculuk

Figen Gündüz Letaconnoux, 2006-2016 yılları arasında yaşadığı Afrika kıtasını başta batıda Angola, doğuda Kenya ve Etiyopya olmak üzere birçok ülkede, boynunda fotoğraf makinesi, sırt çantasına gezi anılarını not ettiği minik akıl defteri ile gezmiş…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Figen Gündüz, bugün Dubai'de yaşıyor ve Afrika notlarını kitaplaştırmayı sürdürüyor. Bunlardan İnsanlığın Beşiğine Yolculuk / Etiyopya – Cibuti Cumhuriyeti, Oğlak Yayınları'ndan geçtiğimiz yıl çıkmıştı. Bu sene, Afrika'nın Kavşağı Tanzanya / Zanzibar yine aynı yayınevinden yayınlandı…
Şöyle diyor yazar kitabının girişinde:
"Üçüncü gezi-anı-inceleme kitabım Afrika'nın Kavşağı –Tanzanya –Zanzibar'ı yazarken gezilerimde çektiğim fotoğrafl arım beni zaman tünelinde güzel bir yolculuğa çıkardılar. Bu sayede tazelediğim anılarım keyifle sözcüklere dönüştü. Kitabımda, Hint Okyanusu'nun hoş bir melodiyle kıyılarını yıkadığı Tanzanya Cumhuriyeti'nin tarihsel dönüşümünü, engin coğrafyasını zorlu yaşam koşullarını, eşsiz doğasını, doğal parklarındaki yaban hayatı, safarinin baş kahramanları olan Big 5'i, kendine has fauna ve fl orasını, bir istiridyenin içinde pırıl pırıl parıldayan tropikal ada Zanzibarı'ı ve Afrika'nın beyaz yüzleri albinoların zorlu yaşam koşullarını kendi anılarımla harmanlayarak kaleme aldım.

(...) Tanzanya'yı Afrika'ya dair her şeyi bulabileceğiniz minik bir mozaik olarak düşünüyorum. Örneğin, 5 bin 895 metre rakımlı zirvesiyle Afrika kıtasının en yüksek noktası olan, bu özelliğinden dolayı Afrika'nın Çatısı diye de anılan, Hemingway'in ünlü romanı Kilimanjaro'nun Karları'na konu olmuş Kilimanjaro Dağı bu topraklarda yer almakta. Örneğin, kalabalık bir kavim olmamalarına karşın yüzyıllardır süregelen geleneklerini günümüze kadar sürdürmeleri nedeniyle dünyaca ünlü Masai Kabilesi de Tanzanya'nın kuzeyinde, Kenya sınırında yaşam sürmekteler. Örneğin, Afrika'ya özgü, öküzbaşlı antiloplarla, zebraların Masai Mara Rezervi ile Serengeti Milli Parkı arasında yılda yalnızca iki kez gerçekleştirdiği hayvanların içgüdülerine güzel bir örnek olan doğal göç, bu topraklarda yaşanmakta. Örneğin, doğal parklarda turistlerin vazgeçilmezi olan safari turları, köle ticaretine yüzyıllar boyunca sahne olmuş Hint Okyanusu kıyıları, baharatları ve süslü kapılarıyla ünlü, UNESCO Dünya Mirası Zanzibar'ın başkenti Stone Town bu mozaiğin parçalarına yalnızca birkaç örnek."
Kitap, yazarına ilham kaynağı olan renkli fotoğrafl arla süslenmiş, dizin ve kaynakça ile okuma ve araştırma kolaylaştırılmış.
Kitap, yazarın çektiği Tanzanya'nın adası Zanzibar'ın başkenti Stone Town'un gizemli öyküler fısıldayan kapılarının fotoğrafl arı ile sona eriyor…
AFRİKA'NIN KAVŞAĞI TANZANYA, Zanzibar, Figen Gündüz Letaconnoux, Oğlak Yayınları