Alabildiğine gerçekçi kısa öyküler!

19. yüzyılın en önemli romancılarından biri kabul edilen Thomas Hardy’nin kısa öykülerinden oluşan “Hayatın Küçük Cilveleri” isimli seçki Everest Yayınları’ndan çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Thomas Hardy’nin kaleme aldığı Hayatın Küçük Cilveleri’nde okur, modern evliliğin açmazlarını, zaaflarımızın aile ve toplum hayatını nasıl etkilediğini, kısacası tutkuları, hırsları ve hayal kırıklıklarıyla insanlık hallerini buluyor.

Zaman zaman komik, zaman zamansa trajik olan Hayatın Küçük Cilveleri, Hardy’nin tüm eserlerine nüfuz eden usta işi karamizah ve hicvi yansıtırken yazarın masalsı olandan tavizsiz gerçekçiliğe uzanan zengin üslûbunun da önemli bir örneğini teşkil ediyor. Virgina Woolf Thomas Hardy’nin öykülerini şöyle değerlendiriyor:

“Hayatın bize dayattığı havasızlıktan ve bayağılıktan kurtuluruz. Hayal gücümüz âdeta genişlemiş ve açılmıştır; mizah duygumuz beslenmiştir; dünyanın güzelliklerinden sarhoş olmuşuzdur.

Ayrıca en üzgün olduğu zamanlarda bile ağırbaşlı ve başı dik olmuş ve asla, en öfk eli olduğu anda bile insanların çektiği eziyete duyduğu derin acıma duygusunu kaybetmemiş, hüzünlü ve düşünceli bir ruhun gölgesinde gezinmişizdir. Dolayısıyla Hardy’nin bize verdiği, belirli bir zaman ya da yerin nasıl olduğuna dair bir kayıt değildir. Kuvvetli bir hayal gücünün, derin ve şiirsel bir dehanın, kibar ve insancıl bir ruhun gözlerinden görüldüğü haliyle dünyanın ve insanlık durumunun anlatısıdır.”

Thomas Hardy hakkında değerlendirmede bulunanlardan birisi de James Wood. Şöyle diyor:

“Hardy’nin en güçlü olduğu anlar, hem görüp hem hissettiği, neredeyse tekinsiz algısını kullanarak eşyalara, hayvanlara ve insanlara animist bir beceriyle nüfuz ettiği ve onların hayatlarını yaşadığı anlardır.”

HAYATIN KÜÇÜK CİLVELERİ, Thomas Hardy, Türkçesi: Taciser Belge, Everest Yayınları