Amerika'da bir Osmanlı Kovboyu

Osmanlı topraklarından deve bakıcısı olarak yola çıkıp 1800'lerin Vahşi Batı'sında şerif olan Hacı Ali'nin, nâm-ı diğer Hi Jolly'nin hikâyesini Eser Baykuş kitaplaştırmış.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Amerikalılar, develerin kullanımı ve bakımı için birisine ihtiyaç duyuyor. Bunun için, İstanbul'dan sonra İzmir'e uğrayarak Osmanlı ordusunda muvazzaf Hacı Ali'yi de yanlarına alıyorlar. Bu kafile, ABD'deki ilk deve birliğinin de temelini oluşturuyor. Deveci Hacı Ali, bu kafilenin liderliğini yapıyor. Amerikalıların telaâff uzda zorlanması sonucu adı Hi Jolly'e dönüşen Hacı Ali, 1880 yılında ABD vatandaşı oluyor, 30 yıl Amerikan ordusuna hizmet ediyor. 

Hacı Ali, 1880'de Tucson'da (Arizona) Gertrude Serna'yla evleniyor. Daha sonra da Arizona'daki Quartzsite kasabasına yerleşiyor. "Amelia" ve "Herminia" isimli iki kız çocuğu oluyor. 1899'da hayatta kalan develeri tekrar toplamak için Arizona'nın Ajo kasabasına gittiyse de hayalini gerçekleştiremiyor. Ölene kadar tüccar Mike Welz ve arkadaşlarının destek olduğu Hacı Ali'ye, Arizona Kongre üyesi Mark Smith Amerikan ordusundan emekli maaşı bağlamak istiyor, ancak başaramıyor. Ömrünün son yıllarını Arizona'nın Quartzsite kasabasında şerif olarak geçiren Hacı Ali, son olarak develerini bulmak için Coloroda River ile Wickenburg arasındaki çöllerde yola düşüyor ve bir devenin boynuna sarılı halde ölü olarak bulunuyor. Hacı Ali'nin öyküsünü Eser Baykuş kaleme almış. İki ciltlik serinin ilk kitabında masalsı bir anlatımla Osmanlı'nın ağzı bozuk tulumbacıları, külhanbeyleri, bin bir türlü dalavere peşindeki tuhaf bilim adamları da yer alıyor. 

Hacı Ali, Eser Baykuş, 1984 Yayınevi, 346 s.