Anneliğin de haritası var...
Annelik Haritası’nın uygulama bölümlerine kadar yazar Gülüş Türkmen, çeşitli annelik manzaraları sunuyor bize. Son yıllarda hayatımızı yönlendiren sosyal medyadan ve yaşantımıza dahil olan blogger annelerden bahsediyor.
TANITIM / ÇİĞDEM SİRKECİ
Annelik Haritası kitabının yazarı sevgili Gülüş Türkmen’le tanışıklığımız 2012 yılına dayanıyor. 2012’de annelik trendlerini irdelediği ve Alternatif Anne manifestosunu dillendirdiği “Anneliğin Ötesinde” kitabı yayınlanmış, ben de Dünya Kitap’taki köşem Bebek Kokulu Kitaplar’da bu kitaptan bahsetmiştim.
Sonrasında sosyal medya sayesinde iletişim kurduk. Yazarı olmaktan gurur duyduğum alternatifanne.com platformunun kurucusu olan Türkmen, uzun yıllardır sürdürdüğü atölye çalışmaları (Çocuğumla Nasıl Konuşursam Beni Dinler?) ve araştırmalar; düzenlediği panel, sempozyumlar ve tabii ki Alternatif Anne platformundaki sayısız etkileşim ve deneyimin ardından ikinci kitabıyla karşımızda. Uzun hazırlık döneminden haberdar biri olarak Annelik Haritası’nı okumayı heyecanla bekliyordum. Türkmen, yine akıcı diliyle, iyi ebeveynlik peşinde koşan, araştıran anne babaların ilgisini çekmeyi başaracak. Yazarın Belçika doğumlu olması, iki kültür (Belçika-Türkiye) arasında gidip gelerek büyümesi, ebeveynlik değerlendirmelerine bence önemli bir boyut katıyor. Hem Batı hem Doğu Kültürü’nü iyi bilen biri olarak Batı kültüründeki anneliği Doğu kültürü ile başarılı bir şekilde kıyaslıyor ve iki kültürün artı eksilerini objektif bir şekilde ortaya koyuyor.
Annelik Haritası’nın uygulama bölümlerine kadar yazar, çeşitli annelik manzaraları sunuyor bize. Son yıllarda hayatımızı yönlendiren sosyal medyadan ve yaşantımıza dahil olan blogger annelerden bahsediyor. Sezeryan, emzirme süresi, uyku eğitimi, engelli çocuk sahibi olmak gibi çetrefilli konularda, sosyal mecralarda uygulanan mahalle baskısından dem vuruyor. Anne babaların belki farkındaolmayaraksanalalemdeçocuklarını nasıl istismar ettiklerini anlatıyor.
Pusulayla İmtihanımız isimli bölümde, sağlık konusunu işlemiş Gülüş Türkmen. Son yıllarda popülerleşen “ilaç vermeyen doktor iyi doktordur” inanışını, alternatif tıbbadairdoğruları, yanlışları, tıptakigelişmeleri takip etmeyen ve zamanın gerisinde kalan doktorları, sağlığın özelleştirildiği bir ortamda hem hasta hem müşteri olmanın dayanılmaz zorluğunu masaya yatırıyor.
Ebeveynliğin başlıca güncel sorunlarına bu şekilde değinildikten sonra uygulama bölümüne geçiliyor. Orijinali bir uzman eşliğinde hazırlanabilecek kapsamlı haritanın, evinizde tek başına oluşturabileceğiniz daha kısa versiyonu ile ilgili yönergeler, uygulama detayları ve analiz şekli basit ve anlaşılabilir bir şekilde kitapta yer almış.
Türkmen’in bu haritayı bize hazırlatmaktaki amacı, anneliğin belli başlı kavramlarının, eğilimlerinin, eylemlerinin bizim için önemini fark etmemiz, birbiriyle çelişkili olan düşüncelerimizi görmemiz ve düzeltmemiz gereken inanışlarımızı, eğilimlerimizi keşfetmemiz. Gülüş Türkmen, savunma mekanizmalarıyla kendimize ve çevremize bahaneler üreterek vazgeçemediğimiz yanlış alışkanlıklarımızı, bu harita çalışması sayesinde bertaraf edebileceğimiziiddiaediyor. Haritamızüzerindeönceliklerimizi ve doğruladıklarımızı belirleyip düşünce şeklimizi değiştirdiğimizde annelik tarzımızdaki iyileşmenin çok hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini söylüyor. Kitapta son olarak “Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik” kavramını ortaya koyuyor yazar. Bunu da “çocuklarımızın yaşam kalitesini ve kendimizinki bozmadan, birbirimize kendi ellerimizle mümkün mertebe zarar vermeden birlikte yaşama yeteneği edinmek” olarak tanımlıyor. Sonsözde Doğu ile Batı arasında bir köprü olan bir ülke ve kültürün anneleri olarak, sevgi ile saygıyı, vicdan ile kuralı rahatlıkla dengeleyebildiğimiz noktada sürdürülebilir iyi ebeveynliğe erişmiş olacağımızın altını çiziyor. Okuyucu olarak bu kitapta takıldığım bir iki nokta var: Birincisi, kitabın başında uygulamacısı olduğu Adele Faber atölyesi nedeniyle tarafsız olamayabileceği konusunda bizi uyaran yazarın, gerçekten de, kitabın genelinde ve haritanın uygulama kısmında diğer ebeveynlik akımlarına fazla yüklenmesi ve bu akımlara ait olumsuz örnekleri daha çok vurgulaması. İkincisi ise aslında bir öneri; haritayı detaylı haliyle uygulamak isteyenler için kitabın, bireysel uygulama kutusu ile birlikte satılan versiyonu hazırlanabilir diye düşünüyorum. Gülüş Türkmen, ebeveynlik sorunlarına gerçekten kafa yoran, bu konuda ciddi emek harcayan bir isim. Gelecekteki kitaplarını, yeni çalışmalarını merakla izliyor olacağım.
Annelik Haritası, Gülüş Türkmen, Yeni İnsan Yayınevi, 240 s.