Bireyin "yalnızlıkla" imtihanı

Carson McCullers'ın ilk romanı Yalnız Bir Avcıdır Yürek, Mehmet H. Doğan'ın çevirisi, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Carson McCullers'ın otobiyografik ögeler taşıyan ilk romanı Yalnız Bir Avcıdır Yürek, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi'nde yerini aldı. McCullers'ın yalnızlaşmış, reddedilmiş, unutulmuş, acı çeken insanların iç dünyasını anlattığı yapıtlarından ilki olan Yalnız Bir Avcıdır Yürek, New York'taki edebiyat ortamında beğeniyle karşılanmış, yazarını da bir anda üne kavuşturmuştu.
Yalnız Bir Avcıdır Yürek, Modern Library'nin 20. yüzyılda İngiliz dilinde yazılmış en iyi yüz roman listesinde on yedinci sırada yer almıştı. Time dergisi de yapıtı 1923- 2005 yılları arasında İngiliz dilinde yazılmış en iyi yüz roman listesine dâhil etti.
1930'lu yıllarda ABD'nin küçük ve kasvetli bir Güney kasabasında yaşayan sağır bir kuyumcu, bir genç kız, siyahi bir doktor, bir lokantacı ve aykırı bir gezgin işçinin ayrı sesler olarak yankılanan öykülerinin iç içe geçtiği roman, 1968'de beyazperdeye de uyarlandı.
Yalnız Bir Avcıdır Yürek'i dilimize geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz Mehmet H. Doğan çevirmişti…
carson mccullers
Georgia, Columbus'ta dünyaya gelen Carson McCullers, hastalıklarla boğuştuğu kısa yaşamına dört roman, bir kısa roman, iki oyun, yirmi öykü, çeşitli deneme ve şiirler sığdırdı. McCullers kendisini üne kavuşturan ilk romanı Yalnız Bir Avcıdır Yürek'ten sonra Altın Gözde Yansımalar (1941) ve The Member of the Wedding (1946; Nikâh Şahidi) adlı iki roman daha yayımladı. Bu yapıtları 1951'de yayımlanan kısa romanı Küskün Kahvenin Türküsü izledi. Daha sonra tiyatroya uyarlanan The Member of the Wedding büyük başarı kazandı ve 1950'de New York Tiyatro Eleştirmenleri Ödülü'ne değer görüldü. Yazarın The Square Root of Wonderful (Harikanın Karekökü) adlı bir diğer oyunu da 1957'de Broadway'de sahnelendi.
YALNIZ BİR AVCIDIR YÜREK, Carson McCullers, Türkçesi: Mehmet H. Doğan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları