Elli yıl sonra yeniden…

"Tek tek o dönemin 20'li yaşlardaki, bugünün 70'li yaşlardaki bu dört şairinin, Ataol Behramoğlu, İsmet Özel, Süreya Berfe ve Özkan Mert'in 50 yıl önce söyledikleri de, bugün verdikleri cevaplar da edebiyat çevrelerinin ilgisini çekecektir diye düşünüyorum…"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Osman S. Arolat, edebiyatseverlerin ilgisini çekecek bir kitaba imza attı. Efil Yayınevi'nden çıkan kitap, "50 Yıl Öncenin Başkaldıran Dört Şairine Yeni Sorular" adını taşıyor. Bu dört şair bugün 70'li yaşlarını süren Ataol Behramoğlu, İsmet Özel, Süreya Berfe ve Özkan Mert… Arolat şöyle anlatıyor kitabın oluşum öyküsünü:
"1960'ların sonlarında dört genç şairin şiirleri eylemci gençlik arasında büyük ilgi uyandırıyordu. Eylemci gençler bu genç şairlerin "Başkaldırı" niteliği taşıyan şiirlerinin kopyalarını ceplerinde taşıyor, okullarda, kantinlerde birbirlerine sunuyor, okuyorlardı. Bu genç şairlerin ortak bir harekete girişeceklerini, ortak bir dergi çıkaracaklarını öğrendiğimde bunlarla 1969 yılında bir araya gelip başkaldırılarının nedenlerinin neler olduğunu onlarla ele alıp ANT dergisinde yayınlamak için bir söyleşi yaptım. Ataol Behramoğlu, İsmet Özel, Süreya Berfe ve Özkan Mert ile gerçekleştirdiğim bu söyleşide onların sanatlarını, Türkiye'deki ne tür sanata ve şiire karşı olduklarını, kendi şiirlerinin kaynaklarının neler olduğunu, ne yapmak istediklerini tartıştım. Söyleşi içersine şiirlerinden örnekleri de yerleştirdim.
Genç şairlerin başkaldırısı edebiyat çevrelerinde büyük yankı uyandırdı...
30 yıl sonra önemli farklılıklar, değişimler yaşadığına inandığım bu dört genç şairle ortayaş düşüncelerini şiirlerindeki değişimi ele almak için 1999 yılında onlarla bir araya gelip bir söyleşi daha yapmak istedim. Özkan Mert ve Ataol Behramoğlu geldi. Süreya Berfe, İsmet Özel'e kızgınlığı nedeniyle gelmeyeceğini söyledi. İsmet Özel ise unuttuğunu belirtip katılmadı. Ve yeni söyleşi gerçekleşmedi.
Özkan Mert 50. yıl için buluşma sağlamamı istedi. Ama hem yaşadıkları mekânların dağınıklığı, hem de farklı düşüncelerde olduğunu gözlediğim için kendilerine aynı üç soruyu yönelttim. 50 yıl sonra bulundukları konumu, 50 yılda yaşamın onlar için nasıl aktığını, neler yaşadıklarını, şiire ve sanata bakışlarını ve kendi şiirlerini ele alan bu üç soruya Ataol ve Özkan yazılı yanıt verdiler. İsmet Özel yüzyüze görüşmede soruları yanıtlayacağını söyledi. Süreya Berfe ise çok kısa bir yanıtla yetindi. Ayrıca, hepsi ilk dönem, 1970'ler ve son dönem şiirlerinden üçer örneği de sundular.
Bu kitapta ANT'ta yankı uyandıran 1969'daki söyleşi ve 50 yıl sonrasında üç soruya verdikleri yanıtlar ve şiirlerinden örnekler yer alıyor. Tek tek o dönemin 20'li yaşlardaki, bugünün 70'li yaşlardaki bu dört şairinin 50 yıl önce söyledikleri de, bugün verdikleri cevaplar da edebiyat çevrelerinin ilgisini çekecektir diye düşünüyorum..."
Kitap, edebiyat tutkunlarının kütüphanelerinde bulunması gereken önemli bir belge niteliğinde…
50 YIL ÖNCENİN BAŞKALDIRAN DÖRT ŞAİRİNE YENİ SORULAR, Osman S. Arolat, Efil Yayınevi, 96 s.