İnsanlık için yeni “çıkış”?!

Ütopyalar, toplum mühendisliği, çevre hareketi, sosyalist toplum modelleri gibi konuların meraklıları için kütüphanelerde bulunması gerekli bir çalışma: Zamanın Ruhu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gazeteci, akademisyen Halit Kakınç, Asi Kitap’tan yayımlanan “Zamanın Ruhu” kitabında 2006 yılında pek çok ülkede kısa sürede çılgınlığa dönüşen ve yankı uyandıran, Zeitgeist belgeselini konu alıyor.

“Zeitgeist: The Movie” filmi 2006 yılında ilk kez dolaşıma sokulduğunda, hatırı sayılır bir izleyici sayısına ulaştı. Bu sayede Jacque Fresco ve onun kurmuş olduğu Venüs Projesi dünya çapında bilinirlik kazandı. Daha sonra hareket, belgesele ithafen, Zeitgeist (Zamanın Ruhu) olarak adlandırıldı. İkinci ve üçüncü belgesellerin de yayınlanmasıyla Zeitgeist hareketi tüm dünyada bir çılgınlığa dönüştü. Kapitalizmin tüm şifrelerini deşifre eden ve para bazlı ekonominin yerine kaynak bazlı ekonomiyi savunan Zeitgeist, kısa sürede Türkiye’de de yankısını buldu.

Halit Kakınç, Zeitgeist ve Jacque Fresco’nun teorisini izini Komünist kuramın yaratıcıları Karl Marks ile Friedrich Engels’e ve ütopik sosyalizm ile onun önde gelen temsilcisi Robert Owen’ın metinlerine dek sürüyor. Hareketin teorik temellerininkapsamlıbiranalizini sunuyor. Ayrıca üç Zeitgeist belgeselinin tam metni ve Jacque Fresco ile yapılmış görüşmeleri de aktaran çalışma belgesel bir nitelik taşıyor. Ütopyalar, toplum mühendisliği, çevre hareketi, sosyalist toplum modelleri gibi konuların meraklıları için kütüphanelerde bulunması gerekli bir kitap Zamanın Ruhu.

Halit Kakınç, Siyasi Bilimler Yüksek Okulu’ndan mezun olduktan sonra, İÜ Sosyal Siyaset Kürsüsü’nde yüksek lisans, Uluslararası İlişkiler Kürsüsü’nde doktora yaptı. 1974 yılında gazeteciliğe başladı ve çeşitli gazetelerde önemli görevlerde bulundu. İstanbul Bilgi Üniversitesi kurucuları arasında olan Kakınç, üniversitede Kurucular Kurulu ve Mütevelli Heyeti Üyeliği, Dış İlişkiler Koordinatörü ve Öğrenci Dekanı görevlerini yaptı. İ.Ü İletişim Fakültesi’nde Uzman Gazetecilik dersleri verdi. İÜ’nde Siyaset Bilimi bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrencileriiçinöğretimüyesiolarakgörevyaptı. Almanca ve İngilizceden çeşitli çeviri ve derleme kitapları olan Kakınç, toplamda sekiz kitap kaleme aldı.

ZAMANIN RUHU, Halit Kakınç, Asi Kitap, 320 s.