İstanbul'un 100 mizah dergisi

İstanbul'un 100 Mizah Dergisi adıyla yayımlanan kitapta, Osmanlı döneminde yayınlanan ilk mizah dergisinden Cumhuriyet döneminde faaliyet gösteren yayınlara ve 1960'lı yılların en popüler mizah dergilerine 100 mizah dergisi anlatılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBB Kültür A. Ş., insanları birbirine yakınlaştıran, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yapının yansımasına imkân sağlayan mizah dergilerinin İstanbul serüvenini konu alan bir kitap yayımladı.

İstanbul'un 100 Mizah Dergisi adıyla yayımlanan kitapta, Osmanlı döneminde yayınlananilkmizahdergisindenCumhuriyetdöneminde faaliyet gösteren yayınlara ve 1960'lı yılların en popüler mizah dergilerine 100 mizah dergisi anlatılıyor. İstanbul'un 100'leri serisinin 80. kitabı olarak okuyucu ile buluşan İstanbul'un 100 Mizah Dergisi araştırmacı yazar Münevver Ünver tarafından kaleme alındı.

İstanbul'un 100 Mizah Dergisi'nde ilk mizah eki Terakki'den batılı anlamda ilk bağımsız mizah dergisi Diyojen'e; ilk renkli karikatürün yayınlandığı Musavver Papağan'dan mizahın kitabı kabul edilen Musavver Şahika'ya; en aykırı ve mizahi yayın Eşek'ten Türk mizahının yapıtaşı Aydede'ye; orada çizmeyenlerin karikatürist kabul edilmediği Akbaba'dan bir akımın öncüsü Karakedi'ye ve son olarak mizah okulu olarak kabul edilen Dolmuş'a 100 mizah dergisi ile Türk mizahının 90 yıllık serüveni anlatılıyor. İstanbul'un 100 Mizah Dergisi'nde dergilerin kuruluş tarihleri, kurucuları, yayın periyodu, yayın kadrosu, içerik ve ilgi çekici yazı ve çizimler kronolojik bir biçimde yer alıyor. İstanbul'un 100 Mizah Dergisi kitabı, Dede Korkut, Keloğlan, Bekri Mustafa, Kaygısız Abdal, Nasreddin Hoca, Hacivat ve Karagöz ile süregelen sözlü mizah geleneğimize 19. yüzyılda matbaanın yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte mizah dergilerin de dâhil olması ile başlıyor.

Kitapta, Tanzimat günümüze kadar gerek dünya mizahını taklit ederek, gerekse Türk toplumunun ihtiyacına yönelerek sürekli değişen, gelişen ve dünya standartlarını yakalayan mizah dergilerinin bu gelişimine tanık oluyoruz. Türkçe ilk mizah dergisinden itibaren 90 yıllık bir süreçte yeniliği, cesareti ve gelişimi ile Türk mizah basınına örnek olmuş 100 yayının zorlukla seçildiği kitap 1960 yılında son buluyor.

• İSTANBUL'UN 100 MİZAH DERGİSİ, Münevver Ünver, İBB Kültür A. Ş.