İstanbul'un 982 bitkisi

Araştırmacılar ve doğa tutkunları için önemli bir kaynak niteliği taşıyan "İstanbul'un Doğal Bitkileri", ÇEKÜL Yayınları'ndan çıktı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik'in çalışması, 982 bitkiye yer veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tarihi 8 bin 500 yıl öncesine giden İstanbul'un geniş sınırları içinde 2 bin 200 bitki türünün varlığı saptayan ve bunların 982'sini fotoğraflayarak bir kitapta toplayan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik, "İstanbul'un Doğal Bitkileri" isimli bin 152 sayfalık çalışmasıyla doğa yayıncılığında önemli bir açığı kapatmayı hedefliyor.

Araştırmacılar ve doğa tutkunları için önemli bir kaynak niteliği taşıyan "İstanbul'un Doğal Bitkileri" kitabı, yıllar süren araştırmaların ürünü olarak, kentin bitki çeşitliliğini göz önüne seriyor.

Üç iklim ve flora kuşağının kesişme noktasında bulunan İstanbul, dikkat çeken bir bitki tür sayısına sahip. Ancak, İstanbul'daki kentleşme politikaları ve yoğun nüfus baskısıyla birlikte bazı bitki türlerinin doğrudan etkilendiği ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Akkemik, hazırladığı kapsamlı çalışmayla; bu eşsiz coğrafyayı paylaştığımız doğal hayata ve kent içinde bulunan bitkilere hak ettikleri ilgiyi göstermemizi istiyor ve ilgiye bilgi katmayı öneriyor.

Bitki tanımayı kolaylaştıran fotoğraflarla desteklenen ve çiçek renklerine göre 9 ayrı bölümde kurgulanan kitapta, İstanbul'da yok olma tehlikesi altındaki türleri de incelemek mümkün. Arazi çalışmaları sırasında İstanbul'un doğal bitkilerinin kuzeye çekildiği ve kent içi ekosistemin istilacı türlere bırakıldığını saptayan Akkemik, çalışmasında, "doğaya kaçan" ve kendiliğinden var olmaya çalışan bitkilerin izini sürüyor ve her bitkiyi detaylarıyla ele alıyor.

Aynı zamanda ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Ünal Akkemik'in ÇEKÜL Yayınları'ndan çıkan bir diğer kitabı da "Ağaçların Dilinden". Dünyamızın milyonlarca yıl öncesinden günümüze uzanan hikâyesini ağaçların dilinden anlatan bu kitap, hem özellikleri hem de soyağaçlarıyla, ağaçlara yakından bakan bir kaynak kitap niteliğinde. Ortaokul çağından itibaren öğrencilerin de okuyabileceği bilimsel bir dille kaleme alınan kitap, fotoğraf ve grafiklerle destekleniyor.

"İSTANBUL'UN DOĞAL BİTKİLERİ"ni, www.cekuldukkan.org adresinden ya da Beyoğlu'ndaki tarihi ÇEKÜL Evi'ni ziyaret ederek edinebilirsiniz.