''Dijital Çağdaki Gizlilik Hakkı''

Almanya ve Brezilya'nın NSA'nin BM'yi dinlemeleriyle ilgili hazırladığı ''Dijital Çağdaki Gizlilik Hakkı''na ilişkin tasarının gelecek iki hafta içinde oylanması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Birleşmiş Milletler'i (BM) ve bazı ülkelerin diplomatik temsilcilerini dinleme iddialarının ardından Almanya ve Brezilya'nın BM Genel Kurulu'na sundukları karar tasarısı taslak çalışmasının gelecek iki hafta içinde oylamaya sunulması bekleniyor. 

BM 68. Genel Kurul Başkanı John Ashe'nin sözcüsü Afaf Konja, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, ''Dijital Çağda Gizlilik Hakkı'' başlıklı tasarı taslağının BM'nin 3. Komitesi'nde olduğunu ve ''gelecek hafta veya gelecek iki hafta içinde'' müzakerelerin tamamlanmasıyla oylamaya sunulacağını bildirdi. 

Konja, ''Sizin de anlayacağınız üzere, BM Genel Kurul Başkanı John Ashe'nin taslak çalışmasıyla ilgili herhangi bir kişisel tutumu bulunmuyor'' dedi. 

''Uluslarası organizasyonun dinlenmesi içler acısı'' 

BM'de 30 yıldan fazla bir süredir görev yapan uzman Talif Deen ise ''Egemen ulusların birbirini dinlemesi ikili bir konu. BM'nin dinlenmesi ise kabul edilemez bir durum'' ifadesini kullandı. ''Amerikalılar, Fransızlar, İngilizler, Çinliler veya Ruslar, hangisi olursa olsun uluslararası bir organizasyonun gözetlenmesi içler acısıdır'' diyen Deen, ''NSA tarafından yapılan yaygın elektronik izlemeyi değerlendirmek gerekirse, dünyada artık hiçbir mahremiyetin kalmadığını'' ifade etti. 

Tasarı   

Almanya ve Brezilya'nın New York'taki Almanya ve Brezilya Daimi Temsilciliklerinin ortaklaşa hazırlayıp, BM Genel Kurulu'na sunulan karar taslağında, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi altındaki İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin önemi teyid edilerek, tüm devletlerin taahhüt ettiği insan hakları ve temel özgürlükleri bildirgesi olan, 1993 tarihli Viyana Bildirgesi'ne saygı gösterilmesi çağrısında bulunuluyor. 

BM üyesi ülkelere, devletin iletişimi gözetlemesinin, şeffaf ve izlenebilir bağımsız ulusal gözetim mekanizmalarına sahip olması tavsiyesinde bulunulan taslakta, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri'nin önce 2014 yılındaki BM 69. Genel Kurul toplantıları döneminde konuyla ilgili bir rapor sunması, takip eden 2015 yılı 70. Genel Kurul çalışmaları döneminde de nihai raporunu sunmuş olması öngörülüyor. 

BM Genel Kurulu'nda oylamaya sunulacak tasarıda, dikkat çeken bir noktanın, herhangi bir ülkenin isminin zikredilmemesi olduğu belirtilirken, bunun nedeni olarak ise siyasi baskı ve Rusya, İngiltere ve ABD gibi ''büyük güçler''in tasarıyla itham edilmemesi teamülü olduğu ileri sürülüyor. 

BM'den diplomatik dokunulmazlık hatırlatması 

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden bugün yapılan açıklamada, uluslararası hukuk kurallarına göre, BM'nin ve diğer uluslararası kuruluşlar dahil diplomatik misyonların dokunulmazlığı olduğu hatırlatılarak, üye devletlerden, diplomatik misyon dokunulmazlığının korunması kuralına uymalarının beklendiği bildirildi.