'AB tehlikede ve dağılabilir'

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, AB'nin dağılma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Birliği'nin (AB) dağılma riskiyle karşı karşıya olduğunu ve birliği destekleyenlerin AB'yi ayakta tutmak için mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Almanya'nın Die Welt gazetesine konuşan Martin Schulz, AB'nin tehlikede olduğunu ve birliği dağıtmaya çalışan güçlerin olduğunu belirtti.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un birliğin dağılabileceği uyarıları üzerine yorum yapan Schulz, "Bundan 10 yıl sonra AB'nin şimdiki gibi var olup olamayacağını kimse söyleyemez. Eğer bunu istiyorsak çok sıkı mücadele etmeliyiz" dedi.

Schulz, AB'yi tehdit eden şeyler hakkında detay vermezken, röportajın çoğunluğu AB'nin birliğini ve toleransını test eden mülteci konusu üzerine yoğunlaştı.

AB'nin alternatifsiz olmadığını söyleyen Schulz, milliyetçilik, sınırlar ve duvarların yayıldığı bir başka Avrupa'nın da seçenekler arasında olduğunu söyledi.

Schulz, "Bu bir felaket olur çünkü bu tür bir Avrupa, kıtamızı defalarca faciaya sürüklemiştir" dedi.

Avrupa Birliği'nde özellikle Suriyeli göçmenlerin alınması için çaba sarf eden Almanya Başbakanı Angela Merkel ile AB'nin kendilerine mülteci vermeyi öngören planlarına karşı çıkan doğu Avrupalı eski komünist ülkeler arasında anlaşmazlıklar var. 

Bazı ülkelerin yeniden sınır kontrolü uygulamalarıyla beraber Avrupa'nın Schengen uygulaması da tehdit altında. 

Yunanistan geçtiğimiz Perşembe günü sınır güvenliği ve mültecilere yardım konusunda Avrupa'dan yardım isterken, AB müttefiklerinin Yunanistan'ın bunları yapmaması durumunda Schengen'den atılacağı tehditlerine aldırmadılar.

Schulz hiçbir ülkenin tek başına mülteci sorununun üstesinden gelemeyeceğini ve bunun yalnızca AB olarak mümkün olacağını söyledi.