'Bağımsızlık' sözü stratejik, amaç 'özerklik'

Rus uzmanlar,krizin çözümü için Donbas'a özerklik ya da otonom bölge statüsü verilmesi gerektiğini savunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA -  Rus uzmanlar, Ukrayna'nın doğusundaki krizin, ayrılıkçıların "bağımsızlık" söylemlerinin aksine Lugansk ve Donetsk'e "özerklik" ya da "özel statü" verilmesiyle çözüleceğini düşünüyor. 

Ukrayna'da Devlet Başkanı Petro Poroşenko atekes ilan edilmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmelerde krizin politik yollardan çözülmesi üzerinde dursa da ayrılıkçılar "bağımsızlık" istediklerini yüksek sesle dile getiriyor.  

Ancak Rus uzmanlar, şu anki şartlarda Lugansk ve Donetsk'in bağımsız bir devlet olmasının çok uzak ihtimal olduğunu ve krizin çözümü için Donbas'a özerklik ya da otonom bölge statüsü verilmesinin gerektiğini savunuyor.  

Politik Enformasyon Merkezi Direktör Yardımcısı Aleksey Papin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayrılıkçıların bağımsızlık açıklamalarının stratejik olduğunu savunarak, böylelikle en başından amaçladıkları özerkliğe ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizdi. 

Papin, "Kiev yönetimi Lugansk ve Donetsk'in ateşkes sürecinin ardından eski şartlarda kalmasını istiyor ancak ayrılıkçılar bölgesel özerklik isteklerinde direteceklerdir. Ayrılıkçıların bunu elde edebilmesi için en azami talepte bulunup bağımsızlıktan söz ediyorlar. Çünkü Kiev yönetimi sık karar değiştiriyor ve bazı tavizler veriyor, bunlardan biri özel statü olabilir" dedi. 

Rusya, Ukrayna sınırını kapatmalı  

Ulusal Strateji Konseyi Başkanı Valeriy Homyakov, Rusya'nın Ukrayna'da yaşanan krizin çözümüne sadece yapılan açıklamalar ve çağrılarla değil, alacağı önlemlerle de katkı sağlaması gerektiğini vurguladı. 

Homyakov, "Provakosyon ve entrikaların önüne geçmek için Rusya, Ukrayna sınırını kapatmalı. Unutulmamalı ki Rusya üzerinde sadece Kiev ve Batı değil ayrılıkçılar da etkili oluyor. Sınırın kapatılması Ukrayna krizinde Rusya'ya olan güveni artıracak ve aracı rolünü güçlendirecektir" ifadelerini kullandı.  

"Ukrayna politiksında ülkenin dağılması konusu, her zaman gündemde olacak" 

Rusya Devlet Hizmetleri Akademisi Ulusal Güvenlik Fakültesi Dış Politika Bölümü Profesörü Aleksandır Mihaylenko, Rusya'nın Ukrayna krizinin tarafı olmadığını öne sürdü.  

Mihaylenko, "Rusya, ayrılıkçıları yönetmiyor. Kremlin'in ayrılıkçılar üzerinde bir etkisi olduğu aşikar ancak bu yüzde yüz değil. Ayrılıkçılar, referandum örneğinde olduğu gibi zaman zaman Moskova'nın dediklerini yapmıyor" değerlendirmesini yaptı. 

Rusya'nın, Ukrayna krizinde aracı rolü oynadığını ileri süren Mihaylenko, Donbas'ın "statü" isteğinin değerlendirilmesi gerektiğini savundu.  

Üçlü Temas Grubu'ndaki anlaşma sonucu Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ülkenin doğusunda ateşkes ilan etmiş, ayrılıkçılar da buna uyacağını açıklamıştı. Ancak Rus yanlısı ayrılıkçılar, "Ukrayna geri dönmelerinin söz konusu olmadığını" ve "bağımsız bir bölge olarak kalacaklarını" açıklamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir