'Bavyera’da şu an olağanüstü haldeyiz'
Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, sığınmacıların büyük bölümünün ayak bastığı eyaletlerinde düzenin ve sistemin kalmadığını söyledi
Almanya'nın Bavyera Eyaleti Başbakanı Seehofer, sığınmacıların büyük bölümünün ayak bastığı eyalette düzenin kalmadığını, ülke sınırlarındaki kontrollerin Bavyera Eyaleti'nin talebi olduğunu belirtti.
Alman Hükümeti'nin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) Genel Başkanı da olan Seehofer, Münih’te yaptığı açıklamada, çok sayıda mültecinin eyalete gelmesinden dolayı yaşanan sıkıntılara dikkati çekti.
"Sığınmacı politikasında Bavyera’da şu an olağanüstü haldeyiz. Tüm kurallar çok veya az yürürlükten kalktı. Düzen yok, sistem yok ve bu hukuk devletinde kaygı verici bir durum” diyen Seehofer, sınırlarda yeniden geçici kontroller yapılmasının, Bavyera Eyaleti'nin talebi üzerine gerçekleştiğini kaydetti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile dün gerçekleştirdiği bir telefon görüşmesinin ardından sınır kontrollerinin yapılmasının kararlaştırıldığını anlatan Seehofer, “Bu, dünyaya ve Federal Almanya’ya bir sinyaldir” dedi.
Tren seferleri durduruldu
Alman demiryolları Deutsche Bahn'dan yapılan açıklamada, Avusturya'dan Almanya'ya yapılan seferlerin bugün sabah 06.00'ya kadar durdurulduğu bildirildi.
Sınırlarda kontrollerin yapılması için çok sayıda federal polis ekiplerinin bölgeye gönderildiği ifade ediliyor.
İki gün için 16 bin 500 kişi geldi
Bu arada Bavyera eyaletinin Oberbayern Bölge Yönetimi'nden yapılan açıklamaya göre, bugün Münih tren garına yaklaşık 4 bin 500 sığınmacı geldi.
Münih'e dün de 12 bin kişinin geldiği ifade edilen açıklamada, yaklaşık 5 bin 200 kişinin Münih’ten otobüslerle ve özel trenlerle diğer eyaletlere ve Bavyera’nın diğer kentlerine götürüldüğü ifade edildi.
Diğer taraftan Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Roger Lewentz, Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Başbakan Angela Merkel’in iki hafta önce Macaristan’a gelen sığınmacılara kapılarını açmasını eleştirdi.
İçişleri Bakanları Konferansı Başkanı da olan Lewentz, bu kararın eyaletlerin şaşırdığını belirterek, “Hazırlanmamız için zamana ihtiyacımız vardı. Önceden bilgilendirilmemiz gerekiyordu” değerlendirmesini yaptı.
Schengen Anlaşması askıya alındı
Almanya’ya bu yıl 800 binin üzerinde sığınmacının gelmesi bekleniyor. Bu konuda hükümet bazı önlemler almaya çalışıyor. Balkan ülkelerinden ekonomik sebeplerden dolayı gelenleri engellemek isteyen Almanya bu ülkelerden iltica başvurusunda bulunanların süreçlerini kısıtlamak ve hızlı bir şekilde ülkelerine göndermeyi amaçlıyor.
Macaristan'a gelen Suriyeli sığınmacılara ise Dublin Anlaşması'na rağmen ülkeye girişine izin vermişti. Bugün ise serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması'nı askıya alan Almanya'nın özellikle ülkenin güney sınırlarında kontroller yapacağı ve sadece geçerli seyahat belgeleri olanların ülkeye girebileceği belirtildi.
AB'den dayanışma içinde olunmasını isteyen Almanya, sığınmacıların adil bir şekilde AB ülkelerine dağıtılmasını talep ediyor.