'ELA Yunan bankalarının tek fon kaynağı'

Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann, "Yunan bankalari için Acil Likidite Desteği (ELA) tek fonlama kaynaği haline geldi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, Acil Likidite Desteği'nin (ELA) Yunan bankaları için tek fonlama haline geldiğini ve bunun Yunan bankalarının dayanıklılığı konusunda şüphe oluşturduğunu söyledi.  

Weidmann, Frankfurt'ta Uluslararası Finans Enstitüsü (IFF) tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuştu. Finansal çalkantı dönemlerinde likiditenin aşırı kısıtlayıcı şekilde sağlanmasının çalkantıları bastırmak için başarısız olabileceğini dile getiren Weidmann, ancak çok uzun süre çok fazla likidite sağlamanın da sorunlar oluşturabileceğini söyledi.  

Yunan bankaları için Acil Likidite Desteği'nin tek fonlama kaynağı haline geldiğini belirten Weidmann, "Başlangıçta bankalar için iyi teminat karşılığında geçici kaynak olarak tasarlanan Acil Likidite Desteği, bankaların tek finansman kaynağı haline geldi. Bu bankaların mali dayanıklılığı konusunda şüphe uyandırıyor" diye konuştu. 

Weidmann, Acil Likidite Desteği'nden faydalanan bankaların kendi likidite durumlarını iyileştirmesi gerektiğine dikkati çekti.  

Likiditesi olmayan Yunan hazine bonolarının çevrilerek likiditenin bozulmaması gerektiği uyarısında bulunan Weidmann, "Bu çerçevede, mevcut görüşmelerdeki tüm taraflara bilmelidir ki Eurosistem, sonradan ödeme beklentisiyle olsa bile Yunanistan'a köprü finansman sağlamamalıdır" ifadelerini kullandı.