'Flört' başladı

Almanya Hıristiyan Birlik Partileri ile SPD arasında koalisyon kurmak için ön görüşmeler başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'da 22 Eylül'de yapılan genel seçimlerden birinci çıkan Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon kurmak için ilk ön görüşmeye başladı.

Başkent Berlin'de, Federal Meclis'in yanında bulunan "'Parlamentarische Gesellschaft"' adlı binada bir araya gelen partilerin temsilcileri, koalisyon görüşmelerine başlayıp başlayamacaklarını konuşacak.

Toplantıya Başbakan ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile heyetleri  katılıyor. Parti temsilcileri toplantıya girmeden önce herhangi bir açıklama yapmadı.

Partiler arasında resmi koalisyon görüşmelere geçilmesine karar verilmesinin zaman alacağı ifade edilirken, CDU ve CSU gelecek hafta Yeşiller Partisi ile de ön görüşme yapacak.

SPD Genel Başkanı Gabriel, Süddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, görüşmelerin titizlikle yapılması gerektiğini belirterek, "Partilerin taktik yapmaması ve görüşmeleri kasten sürüncemede bırakmaması gerektiğini'' vurguladı.

Birlik Partilerinin Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder'in Bild gazetesindeki açıklamalarında ise partilerden sorumlu davranmalarını ve görüşmelerin yapıcı olmasını istedi.

SPD'de, Birlik Partileri ile koalisyon yapılması konusunda çekinceler devam ediyor. SPD Federal Meclis Üyesi  Axel Schaefer, partisinin Birlik Partileri ile yapacağı koalisyona karşı olduğunu belirterek, görüşmelerden çıkacak sonucun üyelere oylatılmasını doğru bulduğunu ifade etti.

Birlik Partileri ve SPD arasında tartışma yaratan konu vergilerin yükseltilip yükseltilmemesinin olması bekleniyor. Görüşmelerde bunun yanı sıra asgari ücretin belirlenmesi,  çocuklarını kreşe göndermeyen velilere verilen bakım parası, yabancı sürücülerden alınması istenen otoyol ücreti ve emeklilik reformu gibi konular önemli rol alacağı tahmin ediliyor. Partiler arasındaki farklılıkların fazlalığından görüşmelerin zor geçmesi ve uzun sürmesi bekleniyor.

SPD muhtemel koalisyon görüşmelerden sonra kurulması öngörülen koalisyon konusunda son sözü parti tabanı söyleyecek. SPD koalisyon görüşmelerinin sonucunu 470 bin üyesine oylatacak.

Genel seçimlerde, koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yüzde 5'lik seçim barajına takılması, yüzde 41,5 oranında oy alarak birinci parti çıkan Birlik Partileri'ni  hükümet kurmak için yeni bir ortak aramaya sevk etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir