'Hesap verilmesini bekliyorum'
BM Genel Sekreteri Ban, "İsrail'in Gazze saldırılarının sonucunda, 'masum hayatların kaybı için hesap verilmesini bekliyorum'' dedi
CENEVRE - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Genel Merkezde basın toplantısı düzenleyerek, İsrail'in Gazze saldırılarında neden olunan yıkım, Mısır'daki ateşkes müzarekerileri ve Irak'taki siyasi kriz gibi güncel uluslararası konulardaki görüşlerini dile getirdi.
İsrail'in Gazze'de neden olduğu ağır bilançoyla ilgili bilgi veren Genel Sekreter Ban, ''İnsani ihtiyaçların karşılanması için düşmanlıkların durmasını kullanmak zorundayız. Ölü sayısı ve yıkım şaşırtıcı'' dedi.
Genel Sekreter Ban, yaklaşık 2 bin Filistinlinin öldüğünü ve 459'u çocuk olmak üzere ölenlerin yaklaşık yüzde 75'inin sivillerin oluşturduğunu hatırlatırken, daha önceki 2 Gazze krizinde öldürülenlerin toplamından daha fazla çocuğun öldürüldüğünü bildirdi.
Ban, konuşmasına şöyle devam etti:
''300 binden fazla kişi hala UNRWA okullarında, devlet ve özel okullar ile diğer kamu tesislerinde veya ailelerin yanında ağırlanıyorlar. Evi yıkılan veya ciddi derecede zarar gören en az 100 bin kişi var. Gazzeli hanelerin evlerinde çok az suyu var veya hiç bulunmuyor. Hastanelerin afetle mücadele etmeleri gerekirken, kendileri afet bölgelerinde bulunmaktalar. Yeni öğretim döneminin iki haftadan az bir süre sonra başlaması planlanıyor ancak binaların büyük bir bölümü hazır değil veya mevcut halleriyle tamamen güvensizler.''
Genel Sekreter Ban, konuşmasında, BM'nin bölgesel ve uluslararası aktörler ile yeniden inşa konusunda çalışacağını belirterek, ''çatışmanın altında yatan nedenlerin ele alınmasının önemine" değindi.
'Hesap verilmesini bekliyorum'
"İsrail'in görevinin vatandaşlarını Hamas'ın füze saldırılarından korumak olmasının tartışmasız'' olduğunu belirten Ban, aynı zamanda, İsrail'in "savaşın İsrail'in açıklık ve orantılılık ilkelerine saygı konusunda ciddi soru işaretlerini arttırdığını" kaydetti.
Ban, "Militan faaliyetin, binlerce masum sivilin hayatını ve güvenliğini tehlikeye atmayı haklı çıkarmayacağını" ifade etti.
Sivilleri barındıran BM tesislerinin tekrarlanarak bombalanmasının soruşturulması için çağrıda bulunduğunu anımsatan Ban, "Masum yaşamların kaybı ve oluşan hasar için hesap verilmesini bekliyorum'' dedi.
'Bunun son şans olduğunu düşünüyorum'
Genel Sekreter Ban, Gazze'de ateşkes sağlanmasıyla ilgili şunları söyledi:
''Bu, neredeyse son şans. Sınırlı zamanları var. 72 saatlik insani ateşkes yarın sona erecek. Hiç vakit kaybetmeden tarafların kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkesi kabul etmek zorundalar. Sonra, söylediğim gibi yeniden inşa için hazırız. Söylediğim gibi yarın itibarıyla ateşkesin sağlanıp sağlanamayacağı garanti değil. Onlar savaşlarına devam mı edecekler? uluslararası toplum donör konferansı için yeniden acil toplanacak. Şimdi yeniden inşa edeceğiz. Onlar tekrar yıkacaklar mı? Çarşamba günü Genel Kurul'da söylemiştim 'biz inşa ediyoruz ve onlar yıkıyor, biz inşa ediyoruz ve onlar yıkıyor.' Bunun son bir şans olduğunu düşünüyorum.''
BMGK üyeleri insan hakları konusunu istişare ediyor
BMGK'nın, insan hakları ihlali konusunu ele alacağını belirten Genel Sekreter Ban, anladığım kadarıyla insan hakları konusunun ele alınması için ''Konsey üyelerinin arasında bazı istişareler oluyor'' dedi.
Ban, konuşmasında şunları kaydetti:
''Kahire'deki müzakerelerde kalıcı ateşkes üzerinde anlaşılması, aynı zamanda BMGK için de önemli. Ardından, 2009 yılında kabul edilen 1860 karar tasarısında yaptığı gibi, taraflara ve bölgenin taraflarına ve uluslararası toplumun sürecin kalıcı olmasına destek sağlayacak, geniş ve sürdürülebilir taslak BMGK tarafından güçlü bir şekilde desteklenip, onaylanacak.''
'Irak'ta ordu siyasetin dışında kalmalı'
Uluslararası toplumdan Irak'taki sivillere daha fazla yardımda bulunmalarını istediği basın toplantısında, Irak'taki siyasi krizde, ''güvenlik güçleri, siyasi sürece katılmamalıdır'' diyen BM Genel Sekreteri Ban, ordunun siyasetin dışında kalmaları konusunda uyarıda bulundu.
Irak'ta Yezidilerin ve Sicar Dağındaki bulunan diğer halkın durumunun ''özellikle üzücü'' olduğunu ifade eden ve dağdaki durumun ise korkunç olduğunu bildiren Genel Sekreter Ban, Irak'taki masum insanların korunmasını sağlamak için daha fazlasını yapmak gerektiğini kaydetti.
Basın toplantısında ölümcül Ebola salgını konusunda da değinen Genel Sekreter Ban, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, hastalıktan ölenlerin sayısının bini geçtiğini hatırlatarak, Ebola'dan korkulmaması gerektiğini ve hastalığın ''bilgi, kaynak, eylem ve irade'' ile önlenebileceğini ifade etti