'İngiltere ile ilişkilerimiz zarar görecek'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İngiltere ile ilişkilerinin Litvinenko olayı yüzünden kesinlikle zora gireceğini ve Rusya'nın batıyla ilişkilerinin artık eskisi gibi olmayacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İngiltere soruşturma komisyonunun, eski KGB ajanı Alexander Litvinenko’nun Londra’da öldürülmesini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “muhtemelen onayladığı” sonucuna vardığı raporun iki ülke ilişkilerini kesinlikle "zora sokacağını" söyledi.   

Moskova'da düzenlenen yıllık basın toplantısında konuşan Lavrov, Rusya'nın dış politikası, Suriye ve Ukrayna gibi güncel konularda değerlendirmelerde bulundu.  Lavrov, İngiltere soruşturma komisyonunun raporunda Moskova yönetimi ve Putin'e ciddi ithamlarda bulunulduğunu belirterek, ancak bunu ispatlayacak herhangi bir kanıtın sunulmadığını savundu. 

Raporda "muhtemelen" ifadesinin sıklıkla kullanıldığını dile getiren Lavrov, "Litvinenko olayı ilişkilerimizi ciddi anlamda zora sokacak. Üstelik bu 'muhtemelen' ya da 'belki' olmayacak, ilişkiler kesin olarak zarar görecek" dedi.

"Batı ile işbirliği eskisi gibi olmayacak" 

Lavrov, Kırım'ın ilhakı ve Ukrayna'daki tutumu nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan sonra Batı ile işbirliğinin eskisi gibi olmayacağını vurgulayarak, "Batılı ortaklarımız bazen 'artık Rusya ile işler eskisi gibi olmayacak' diyorlar. Ben buna katılıyorum. Bize öncelikle ABD veya AB'nin çıkarlarına uygun olan anlaşmaları empoze ederek, bunların bizim çıkarlarımıza zarar vermediğine ikna etmeye çalıştılar. O dönem kapandı" dedi.  Lavrov, Batı'nın Rusya'yı sınırlama politikasına devam ettiğini ifade ederek, bundan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Lavrov, NATO'nun Rusya sınırlarındaki askeri potansiyelinin artmasından endişe duyduklarını kaydederek, bu gelişmeleri "istikrar bozucu" olarak nitelendirdi.  AB'nin zayıflamasını istemediklerini belirten Lavrov, ekonomi ve diğer alanlarda işbirliği kurulabilecek güçlü bir AB görmek istediklerini söyledi.  Lavrov, Rusya-Almanya ilişkilerinin, zor dönemden geçse de çıkmazda olmadığını savundu. 

"Putin, Esad'dan gitmesini istedi" 

Lavrov, bu ayın başında hayatını kaybeden Rusya Askeri İstihbarat Teşkilatı (GRU) Başkanı İgor Sergun'un, "Esad'in kenara çekilmeye niyeti olup olmadığını öğrenmek üzere" 2014 yılında Putin tarafından görevlendirildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.  Esad'in Moskova'ya gelerek Kremlin Sarayı'nda Putin'le görüştüğünü anımsatan Lavrov, görüşmenin içeriğinin basınla paylaşıldığını ve burada Esad'in geleceğinin konuşulmadığını ifade etti. Lavrov ayrıca, Esad'e Rusya'da politik sığınma hakkı verileceği yönündeki haberleri de yalanladı.  

'Sivillerin öldüğüne dair kanıt yok'

Öte yandan Lavrov, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarında sivillerin öldüğüne yönelik kanıt ortaya konmadığını öne sürdü.  Lavrov, Irak'ta IŞİD'e karşı ordunun yanı sıra Kürt grupların da mücadele ettiğine dikkati çekerek, Rusya'nın bu gruplara silah sevkiyatını Bağdat yönetimi üzerinden yaptığını iddia etti. -

'Hidrojen bombası denediklerinden emin değiliz'

Lavrov, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediğinden emin olmadıklarını dile getirdi.  Bu konuda ABD, Çin ve Güney Kore ile temas halinde olduklarını anlatan Lavrov, "Eğer Kuzey Kore gerçekten hidrojen bombası denediyse, bu BMGK'nın söz konusu ülkeye bu tarz bomba üretimde kullanılacak maddelerin sevkiyatını yasaklayan kararının işlemediği anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu.  

Rusya-Japonya ilişkilerine de değinen Lavrov, iki ülke arasında aktif bir diyalog bulunduğunu ve barış anlaşmasının imzalanmasının gündeme alınması gerektiğini belirtti.