'IŞİD'e karşı harekete geçmeliyiz'

İngiltere Başbakanı David Cameron, "IŞİD'in bize saldırmasını bekleyemeyiz. Şimdi harekete geçmemiz gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Başbakanı David Cameron ülkesinin IŞİD'e yönelik hava operasyonlarına katılımının gerekli olduğunu savunarak, "IŞİD'in bize saldırmasını bekleyemeyiz" dedi. 

İngiliz Parlamentosunda, IŞİD'e yönelik uluslararası koalisyonun Suriye'de yürüttüğü hava operasyonlarına Birleşik Krallık'ın katılmasına izin veren tezkerenin oylanması öncesindeki oturumda hararetli tartışmalar yaşanıyor.  Oturumun gün boyu sürmesi ve 157 milletvekilinin konuya ilişkin konuşması bekleniyor. 

Cameron, oturumun başlangıcındaki konuşmasında, IŞİD'in İngiltere'nin güvenliği için oluşturduğu tehdide dikkati çekerek, "Koalisyona katılma planımız tamamen yasaldır. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. IŞİD'in bize saldırmasını bekleyemeyiz. Şimdi harekete geçmemiz gerekiyor" dedi. 

Cameron, IŞİD'in İslam dininin gerçek temsilcisi olmadığını vurgulayarak, İngiltere'de yaşayan Müslümanların da IŞİD'in varlığından endişe duyduğunu dile getirdi. İngiliz parlamenterleri Birleşik Krallık'ı ve halkını güvende tutmak için hava operasyonundan yana oy kullanmaya çağıran Cameron, "İngiltere'nin hava operasyonuna dahil olması Suriyeli sivillerin yaşamlarını kurtaracaktır. Kara birlikleri olmadan da hava saldırıları IŞİD'i zayıflatmak için etkili olacaktır" ifadesini kullandı. 

İngiltere Başbakanı Cameron'ın konuşması birkaç kez, tezkereye karşı çıkanlara "terörist sempatizanı" ifadesini kullandığı için özür dilemesi talebiyle kesildi. Ancak Cameron özür dilemeyi reddetti. 

"Cameron, özür dilesin"

Hava operasyonuna karşı çıkan muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ise, "Suriye'yi bombalama kararının İngiliz ordusunun zarar görmesi ve birçok masum sivilin ölümünün sorumluluğunu beraberinde getirdiğini" kaydetti.