'Küresel ekonomideki yavaşlama ABD'yi olumsuz etkileyebilir'

Yayımlanan, Eylül ayındaki FOMC toplantısının tutanaklarında, küresel ekonomideki yavaşlamanın ABD'yi olumsuz etkileyebileceğini vurgulandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ekonomideki zayıflama ve güçlenen doların ABD'nin büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.  

Fed'in 16-17 Eylül'de gerçekleşen Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları bugün yayımlandı. Tutanaklar, komite üyelerinin Avrupa, Japonya ve Çin ekonomilerindeki yavaşlamanın ABD'nin ihracatını azaltacağı yönündeki endişelerini ortaya koydu. Komite üyeleri ayrıca değer kazanan doların da ABD ekonomisi için riskler oluşturduğu görüşünde birleşti. 

Güçlenen doların, ithal mal ve hizmetlerin fiyatını düşürerek, enflasyonu aşağı çekebileceğinin kaydedildiği tutanaklar, Fed'in faiz artırımı konusunda acele etmeyeceğinin sinyallerini verdi.  

Tutanaklarda, "Bazı katılımcılar avro bölgesindeki düşük ekonomik büyüme ve enflasyonun doların daha fazla değer kazanmasına yol açarak, ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceği yönündeki endişelerini dile getirdi. Birkaç katılımcı da Çin ya da Japonya'daki yavaşlayan büyümenin yanı sıra Orta Doğu'daki beklenmedik gelişmelerin de benzer riskler oluşturabileceğini ekledi" ifadelerine yer verildi.  

FOMC, bu endişeler ışığında orta vadeli büyüme beklentilerini aşağı çekti.  

Bazı komite üyelerinin, faiz oranına yönelik sözlü yönlendirmenin, faiz artırımının ekonomik veri ve finansal şartların gerektirdiğinden daha uzun bir süre sonra ve daha yavaş şekilde olacağı hissini uyandırmasından rahatsızlık duyduğunu aktaran tutanaklara, bazı üyelerin "kayda değer süre" kullanımının bir taahhüt olarak algılanabileceği yönündeki kaygıları da yansıdı.   

Öte yandan, tutanaklar Fed'in faiz kararının ekonominin performansına göre şekilleneceğinin altı çizdi.  

"Birçok katılımcı sözlü yönlendirmenin, ekonomik verilerin yanı sıra tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine doğru görülen ilerlemeye bağlılığının netleştirilmesini tercih ettiğini belirtti" denilen tutanaklarda, bu konuyu açıklığa kavuşturmanın Fed'in ekonominin gidişatındaki değişikliklere uygun tepkiler verebilmesi için gerekli esnekliği korurken, daha iyi anlaşılmasını da sağlayabileceği dile getirildi.  

Komite, faiz artırımına varlık alımlarının bitiminden "kayda değer süre" sonra başlanmasına yönelik kararı, 2'ye karşı 8 oy çoğunluğuyla almıştı. Karşı oy kullanan üyelerin, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ve Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser olduğu belirtilmişti. 

ABD piyasaların yükseldi 

New York borsaları, FOMC toplantı tutanaklarının ardından günü yükselişle kapattı.  

Dow Jones Endeksi 274,83 puan (yüzde 1,64) değer kazanarak 16.994,22 puana, Standard& Poor's 500 Endeksi de 33,79 puan (yüzde 1,75) artışla 1.968,89 puana çıktı. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 83,39 puan (yüzde 1,90) primle 4.468,59 puana yükseldi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir