'Kurtarma' yükünü mevduat sahibi çekecek

AB, yeni kurtarma operasyonlarını mevduat sahiplerine yüklemeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Avrupa Birliği, Kıbrıs Rum kesimini kurtarırken başvurduğu yüksek mevduatlara el koyma uygulamasını genelleştirme sinyali verdi.
 
AB Komisyonu sözcüsü Chantal Hughes, yeni kurtarma operasyonlarında 100 bin euronun altındaki mevduatlara dokunulmasının mümkün olmadığını fakat bu limitin üzerindeki mevduatlardan kesinti yapılabileceğini söyledi.
 
Hughes, "AB Komisyonu'nun hazırladığı ve hala tartışılmaya devam eden öneride, 100 bin euronun üzerindeki mevduatların kurtarma operasyonlarının parçası olması kapsam dışı tutulmuyor. Bu mümkündür" dedi.
 
Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, dün yaptığı açıklamada zora düşen bankalardan sermayelerini güçlendirmelerini isteyeceklerini ve bankaların bunu kendi başlarına başaramamaları halinde banka hisse ve tahvillerini bulunduran yatırımcılara ve gerekirse 100 bin euronun üzerindeki mevduat sahiplerine döneceklerini söylemişti.
 
Kıbrıs Rum kesiminde kapatılan Laiki Bank ve yeniden yapılandırılan Bank Of Cyprus'ta 100 bin euronun üzerindeki mevduat sahiplerinin hesapları dondurulmuş ve yüzde 40 oranında kesinti yapılabileceği belirtilmişti.