'Soykırım'ın izlerini silemediler

Vişegrad'da, savaş sırasında öldürülen Boşnaklar için yaptırılan anıt üzerindeki 'soykırım' ifadesinin, kaldırılma girişimine savaş kurbanlarının yakınları izin vermedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VIŞEGRAD- Bosna Hersek'in doğusunda yer alan Vişegrad'da, Bosna savaşında öldürülen Boşnaklar için yaptırılan anıt üzerindeki 'soykırım' ifadesinin, Sırplar'ın idaresindeki belediye tarafından kaldırılma girişimi savaş kurbanlarının yakınlarınca engellendi.

Sırplar'ın yönetimindeki Vişegrad Belediyesine bağlı ekiplerinin, Bosna savaşı sırasında, Vişegrad'da öldürülen Boşnak siviller için Strajişte Mezarlığında yaptırılan anıt üzerinde bulunan 'soykırım' ifadesinin silinmesi ve 70 Boşnak sivilin canlı canlı yakıldığı evin yıkılması için harekete geçmesi, savaş kurbanlarının yakınlarının tepkisini çekti.

Belediye ekiplerini durdurmak üzere mezarlık girişinde toplanan kurban yakınları, belediye yönetimi aleyhine sloganlar attı ve protesto içerikli dövizler açtı.

Vişegrad İslam Birliği Meclisi Başkanı Bilal Memişeviç, Savaş Kurbanı Kadınlar Derneği Başkanı Bakira Haseçiç ile çok sayıda savaş kurbanı yakınından oluşan grup, belediye ekiplerinin mezarlığa girmesini engelledi.

Memişeviç, belediye ekiplerine, mezarlığın Vişegrad İslam Birliği Meclisi yönetimi altında olduğunu, bu nedenle alana girme haklarının bulunmadığını söyledi.

Karşılaştıkları tepkiler üzerine mezarlıktan ayrılan belediye ekipleri, daha sonra Vişegrad yakınlarında bulunan Korintik köyündeki yıkım kararı alınan, 70 Boşnak sivilin yakıldığı eve yöneldi.

Belediye ekipleri, burada da bazı Boşnak sivil toplum örgütlerinin tepkisiyle karşılaşmaları üzerine ise yıkımı gerçekleştiremeden bölgeden ayrıldı.

'Belirsiz bir tarihe erteledik'

Vişegrad Belediyesi Kentleşme ve İnşaat Müfettişi Lyilyana Çikoviç yaptığı açıklamada, belediye kararlarını uygulamakla yükümlü olduklarını, ancak büyük tepki aldıklarını belirtti.

Belediye kararlarını zorla uygulamak istemediklerini ifade eden Çikoviç, konuyu belediye yönetimine ileteceklerini, bu nedenle 'uygulamayı ileri bir tarihe ertelediklerini' söyledi.

Bu arada, 1992 yılında, Vişegrad yakınlarındaki Korintik köyünde, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 70 Boşnak, Sırp askerleri tarafından Pionirska Sokağı'ndaki bir evde toplanmış, kapıları kilitlendikten sonra ev ateşe verilmişti. Sırp askerleri, pencerelerden çıkmaya çalışan sivileri  ise otomatik silahlarla vurarak öldürmüştü. Evde bulunanlardan sadece birkaçı, bu katliamdan canlı kurtulmayı başarabilmişti.

Bu katliamdan dolayı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) yargılanan Sırp askerleri Milan Lukiç'e müebbet, Sredoye Lukiç'e ise 27 yıl hapis cezası verilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir