'Suriye'de ateşkes eskiye göre daha muhtemel'

BM'nin Suriye özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de ateşkese ulaşılmasının eskiye göre daha muhtemel olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM'nin Suriye özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM Genel Kurulu üyelerine kapalı toplantıda yaptığı sunumda Viyana'daki Suriye görüşmelerine ilişkin detayları anlattı. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Mistura, ateşkese ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye'de tarafların askeri eylemleri artırması ve ateşkes için olumsuz açıklamalarda bulunmasını değerlendiren Mistura, ateşkesin yaklaştığı durumlarda genellikle tarafların askeri olarak daha iyi bir pozisyonda olmak istediklerini Suriye'deki durumun da bunun işareti olduğunu kaydetti.

"Suriye'de ateşkes geçmişe göre daha muhtemel durumda. Çünkü Viyana toplantısına katılanlar ateşkesin kendi çıkarlarına olduğunu görüyor" diyen Mistura, daha önce Zabadani ve Kefaya gibi bazı bölgelerde yerel ateşkesin başarılı olduğunu ifade etti.

Viyana'da yerel ateşkes için değil mümkün olduğunca ülke çapında bir ateşkes için çalıştıklarını belirten Mistura, IŞİD ile mücadelenin bu kapsamın dışında olduğunu vurguladı.

Staffan de Mistura, Riyad'da muhalif grupların katılımı ile bir toplantı gerçekleştirileceğini ve burada muhalif gruplar arasındaki farklılıkların giderilmeye çalışılacağını da söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir