'Suriyeli dostlar'a destek çıktı
Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı, Adile Sultan Sarayı'nda yapıldı.
İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Artık yeter diyoruz. Bu katliamların süratle durdurulması için uluslararası toplumu ve bütün tarafları ortak bir mücadele vermeye çağırıyoruz" dedi.
Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı, Adile Sultan Sarayı'nda yapıldı.
Toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, BAE, İtalya, Almanya ve Fransa'dan dışişleri bakanları ve üst düzey yetkililer ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) temsilcileri katıldı.
Toplantının ardından, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve SMDK Başkanı Muaz el-Hatip, ortak basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu, basın mensuplarına iki dokümanın dağıtıldığını belirterek, "Bunlardan birisi, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Suriye'nin geleceğiyle ilgili perspektifini yansıttığı deklarasyonu. Bu deklarasyonda Suriye Ulusal Koalisyonu, Suriye'nin geleceği konusundaki vizonlarını ortaya koymaktalar. Bütün Suriyeliler'in eşit olarak hür bir şekilde yaşadığı bir vizyon çerçevesi çizdiler. Bunu sizinle paylaşacağız" dedi.
İkinci dokumanın ise 11 ülkenin ortak açıklaması olduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Daha önce birçok başkanlık açıklamaları yapıldı. Ama bu açıklamada göreceğiniz gibi 11 ülke bu kez ortak bir pozisyonda bir araya geldi. Bunun detaylarını tabi metinde görebilirsiniz. Önemli olan 11 ülkenin kararlı bir şekilde Suriye Ulusal Koalisyonu'na net bir destek ifade etmesi ve bundan sonra katliamların durdurulması yönünde her türlü çalışmayı yapmak üzere bir siyasi irade göstermiş olmalarıdır.
Bu yardımların mahiyeti, şartların gerektirdiği şekilde yeniden her aşamada değerlendirilecektir. Çok güçlü bir çağrı burada yapılmaktadır. Ümit ederiz bu güçlü çağrı, başta Şam olmak üzere dünyanın ilgili bütün başkentlerinde hak ettiği yankıyı bulur. Artık yeter diyoruz. Bu katliamların süratle durdurulması için uluslararası toplumu ve bütün tarafları ortak bir mücadele vermeye çağırıyoruz."
"Suriye halkının kabul ettiği bir siyasi geçiş süreci"
Cenevre Mutabakatı'nda bütün ilgili ülkelerin kabul ettiği şekilde iki tarafın da kabul edeceği bir siyasi çözüm için derhal çağrıda bulunduklarını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bu siyasi çözümde, kesinlikle eli kana bulanmış olan, bu katliamlarda yer almış olanların yeri yoktur. Suriye halkının kabul ettiği bir siyasi geçiş süreci hepimiz için tercihe şayandır. Ancak bu siyasi sürecin gecikmesi dolayısıyla ortaya çıkacak siyasi riskler sonrası 11 ülke birlikte davranmaya kararlıyız. Bu risklerin Suriye halkını daha fazla mağdur etmesine ve bölge istikrarını riske atmasına izin vermeme konusunda da bir mutabakatımız vardır."
"Yardımlar Yüksek Askeri Konsey aracılığıyla yapılacak"
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Suriye'deki durumu, "tek kelimeyle korkunç" şeklinde niteledi. Bu krizin artık Suriye sınırlarını aşmakta ve komşu ülkelerin istikrarını tehdit etmekte olduğuna işaret eden Kerry, "Bu kanın durması gerekiyor. Bizi bu gece buraya getiren amaç da barış ve geçiş dönemi ihtimallerini konuşmak" dedi.
Kerry, krizin çözümü konusunda ilk seçeneğin siyasi yol olduğunu, üzerinde anlaşmaya varılmış bir geçiş hükümetini ve sonrasında yeni liderliği belirleyecek seçimleri öngördüklerini ifade etti.
John Kerry, Suriye'de siyasi ve barışçıl bir çözüme öncelik verilmesinin yanı sıra tüm yardımların Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Yüksek Askeri Konsey aracılığıyla yapılması hususunda anlaştıklarını da söyledi. Kerry, şöyle dedi:
"Cenevre Bildirisi çerçevesinde müzakerelere ulaşmayı ümit ediyoruz. Eğer bu gerçekleşmezse, hepimiz muhalefete desteğimizi sürdürmekte kararlıyız ve bunun ne yönde bir destek olacağı konusunda önümüzdeki günlerde yeni açıklamalar yapabiliriz."