'Suudi Arabistan suçunu örtemeyecek'

İran Cumhurbaşkanı Ruhani," Suudi Arabistan ilişkileri keserek "suçunu" örtemeyecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran, Suudi Arabistan'ın ilişkileri keserek "suçunu" örtemeyeceğini söyledi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan'ın Tahran ile ilişkileri keserek Şii dini lideri idam etme "suçunun" üzerini örtemeyeceğini söyledi ve anlaşmazlığın terörle mücadeleyi etkileyebileceği uyarısında bulundu.
              
Suudi Arabistan, Bahreyn ve Sudan, İran ile bütün bağlarını keserken, Birleşik Arap Emirlikleri de Suudi Arabistan büyükelçiliğinin saldırıya uğramasının ardından diplomatik ilişki seviyesini düşürdü. Kuveyt de İran büyükelçisini bugün geri çağırdı.
              
Bir grup protestocu, Suudi Arabistan'ın 43 Sünni El Kaide üyesiyle beraber üç Şii ve önde gelen Şii dini lider Nimr al-Nimr'i idam etmesinin ardından geçtiğimiz Cumartesi gecesi Tahran'daki Suudi Arabistan elçiliğini ateşe vermişlerdi.
              
Devlet haber ajansı IRNA'da yer alan bir haberde Ruhani'nin, "Suudi Arabistan, İran ile siyasi ilişkileri keserek bir dini lideri öldürme suçunu örtemez" dediği belirtildi.
              
Ruhani'nin, "Diplomasi ve diyalogun ülkeler arasındaki sorunları çözmek için en iyi yol olduğuna inanıyoruz. Bölge ülkeleri bölgeyi terörizm tehlikelerinden birlik olarak kurtarabilir" dediği belirtildi.
              
İran hükümeti gerilimi düşürmek için Suudi elçiliğine yönelik saldırılarla arasına mesafe koyarken, yabancı güçlerin bile bu saldırıyı organize etmiş olabileceğini söyledi.
              
İran hükümeti sözcüsü saldırıyı "şüpheli" olarak tanımlayarak, "Suudi Arabistan politikaları yararına" olduğunu söyledi.
              
ILNA haber ajansında bugün yer alan haberde Muhammed Bagher Nobakht'ın, "Birkaç kişi -ki hangi ülkenin çıkarına hizmet ettikleri belli değil- insanların duygularını kullandı" dediği belirtildi.
              
İran Adalet Bakanı Mustafa Pourmohammadi de İran medyasında yer alan haberlere göre, "Suudi elçiliğine yönelik son hareket ülkeye sızan ajanlar tarafından planlanmış ve desteklenmiş olabilir" dedi.