'Tampon bölge önerisi incelenmeli'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'de tampon bölge oluşturulması önerisiyle ilgili, "Araştırmaya değer, konuya çok yakından bakmaya değer" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD ve İngiltere Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin önerdiği Suriye'de tampon bölge oluşturulması önerisinin uygulanabilirliğini incelemek gerektiğini ve bu seçeneği göz ardı etmediklerini söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü. Ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Kerry, Kobani’nin düşmesinin önlenmesine yönelik bir karar olup olmadığına ve Türkiye'nin burada ve genel anlamda koalisyonda oynayabileceği role ilişkin soru üzerine, Kobani halkı için derin kaygı duyduklarını söyledi. 

“Türk liderlerle konuştuk. Ben dün ve önceki gün olmak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu ile iki kez görüştüm. Bölgeye ek hava saldırıları düzenledik, hem Pazartesi hem Salı hem de bugün” diyen Kerry, Kobani’de yaşananları görmenin “korkunç” olduğunu ama bir adım geriye çekilip geçen haftalarda başlanılan noktayı ve stratejik hedefleri hatırlamanın da önemli olduğunu kaydetti.

Kerry, BM Genel Kurulu’nda koalisyonun yeni açıklandığını, ilk çabaların henüz başladığını, ABD Başkanı'nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen’ın konuyla ilgili ilk seyahatine geçenlerde çıktığını ve yarın Türkiye’ye gideceğini vurguladı.

Allen’in yarın ve Cuma günü Türkiye’de uzun toplantılar yapacağını, bu toplantılarda Türkiye’nin koalisyona tam olarak nasıl katılacağının belirlenmesini umduklarını bildiren Kerry, “Açıkçası, sınırlarındaki bu durum onlar (Türkiye) için inanılmaz kaygı yaratıyor ve bunun farkındalar” diye konuştu.

Bu tür şeylerin dikkatli ve iyi düşünülerek yapılması gerektiğini, böylece herkesin diğerlerinin ne yaptığı, yapılanlara yönelik çıkarımlar ve sonucun nereye gidilebileceği konusunu anlayabileceğini dile getiren Kerry, “Yarın görüşmelerin doğrudan büyükelçi (Brett) McGurk, General Allen ve CENTCOM (ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı) ile yürütüleceğine yönelik güvenim tam” ifadesini kullandı.

Kobani’deki hava saldırılarının orijinal hedeflerinin kumanda ve kontrol merkezleri ve yapıları olduğunu belirten Kerry, IŞİD’in sadece Kobani değil tüm Suriye ve Irak’taki kapasitelerini ortadan kaldırmaya çalıştıklarını bildirdi.

Kerry, önümüzdeki saat ve günlerde stratejinin ilerlemesinin, Türkiye ve diğerlerinin koalisyonda nasıl bir rol üstleneceklerinin belli olacağını söyledi.

“Suriye’de de rol üstlenmeyi göz ardı etmiş değiliz"

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond da koalisyonda İngiltere’nin pozisyonuna yönelik soru üzerine, Irak’ta hükümetin kendilerinden yardım istediğini hatırlatarak, bu konuda kendi parlamentolarından onay aldıklarını ve Irak’ta aktif olarak görev üstlendiklerini kaydetti.

Hammond, “Suriye’de de rol üstlenmeyi göz ardı etmiş değiliz. Eğer bunun doğru olduğuna karar verirsek, bu konuda da parlamentonun onayı gerekiyor. Ama Bakan Kerry’nin dediği gibi bu bir koalisyon, bunun içinde birçok oyuncu ve yürütülmesi gereken birçok farklı görevler var. Burada bir iş bölümü ve rollerde uzmanlaşma söz konusu” dedi.

Hammond, “nasıl ki Türkiye’nin koalisyona katkısının tam olarak ne şekilde olacağı kararı bekleniyorsa, İngiltere’nin de kendi askeri yetkilerini Suriye’de bir operasyona genişletmesinin koalisyona katkısı konusunu hala değerlendirdiğini” söyledi.

Tampon bölge oluşturulması

İki bakana, “Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, Türkiye’nin tampon bölgeye yönelik çağrısını destekleyeceğini belirttiği” hatırlatılıp, bu konudaki görüşleri de soruldu.

“Araştırmaya değer, konuya çok yakından bakmaya değer” diyen Kerry, Suriye sınırını milyonu aşkın sığınmacının geçtiğine işaret ederek, komşu ülkelere giden Suriyelilerin geri dönmesi ve sınır boyundaki bir alanda korunması halinde bunun istenen bir durum olacağını kaydetti.

Kerry, “Ancak aynı zamanda (bu alanın) güvenliği sağlanmalı, hükümetin (Esed rejimi) saldırısının olmaması garantilenmeli, diğer birçok şey de yapılmalı. Dolayısıyla, bu konunun incelenmesi lazım. Hepimiz bu konuyu yakından ele alma taraftarıyız ve General Allen’in ve yetkili kumandanların önümüzdeki günlerde görüşeceği konulardan biri olacak” diye konuştu.

Hammond da tampon bölge fikrinin bir süredir dile getirildiğini ama tampon bölgeden tam olarak neyin kastedildiğini ve bu konseptin nasıl çalışabileceğini diğer müttefik ve partnerlerle incelemeleri gerektiğini söyledi. Hammond, “Ama tabi ki şu aşamada bu fikri gözardı etmiyorum” diye konuştu