'Toksikleri alma planı' altını düşürüyor

ABD'nin bankaları kurtarma hamlesi değerli metale yaramadı, fiyat yüzde 3 düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD hükümetinin, bankaların 'toksik varlıklarını' satın alarak ekonomiyi yeniden yükselişe geçirme planı, başta altın ve gümüş olmak üzere değerli metallere olan talebi azalttı. Uluslararası piyasalarda altının ons (31.3 gr) fiyatı, yüzde 3 oranında düştü.

ABD Merkez Bankası Fed'in, bankaların sorunlu uzun vadeli kredi ve tutsat varlıklarını almak için 1.15 trilyon dolara kadar kaynak ayırabileceğini açıklaması üzerine, piyasalarda kredi sıkıntısının azalacağı yönünde beklentiler oluşmaya başladı. Söz konusu beklentilerin borsalara da yansımaya başlaması üzerine, güvenli yatırım aracı olarak görülen altın ve diğer değerli metallere talep azalıyor. New York Ticaret Borsası'nın Comex bölümünde vadeli işlem gören altının nisan teslim ons fiyatı yüzde 3 veya 28.70 dolar kayıpla 923.80 dolara indi. Mayıs vadeli gümüşün de ons fiyatı 51.8 sent veya yüzde 3.7 düşüşle 13.357dolar oldu. Sene başından bu yana altın fiyatları yüzde 4.5, gümüş ise yüzde 18 değer kazandı.

Gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, ABD Hazinesi ve Fed'in kurtarma planından olumlu etkilenen hisse senedi piyasaların, altın fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceği yorumunu yapıyorlar. Uzmanlar, altın fiyatının düşmesi halinde, büyük ekonomilerdeki enflasyon beklentisine karşı uzun vadede denge unsuru olarak kullanılabileceğini hatırlatıyorlar.