'Türkiye AB'nin geleceği için önemli'

İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House'ın AB raporuna göre, Türkiye AB'nin geleceği için kritik öneme sahip ülkeler arasında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House, mevcut ekonomik, demografik ve askeri harcama eğilimleri dikkate alındığında AB'nin 2030 itibariyle uluslararası sistemdeki ağırlığını kaybedeceği öngörüsünde bulunuldu. 

'Avrupa'nın geleceğini güçlendirmek: Değişen dünyada AB için yönetim, güç ve seçenekler' başlıklı rapor, kuruluşun internet sitesinde yayımlandı.  

Rapora göre, yaklaşık 20 yıl boyunca kurallara dayalı küresel düzeni ilerletmek ve jeopolitik gerilimleri yatıştırmakta büyük zorluklarla karşı karşıya kalacak AB, değişen dünyada 'süper güce' evrilmekten ziyade, kendi güçlerini ve deneyimlerini inşa ederek, üyesi olan ve diğer ülkeler için 'süper ortak' haline gelebilir.     

Rapora göre, AB'nin askeri harcamalarındaki düşüş, birliğin bu alandaki hareketlerini kısıtlayacak ve ABD ya da NATO gibi uluslararası güçlerle işbirliği yapmasını zorlaştıracak.  

Çok kutuplu ve bilinmezlerle dolu bir ortamda AB'nin özellikle güvenlik konularında çok etkili bir ortak olacağına değinilen raporda, enerji ihtiyacındaki olası artışa da dikkat çekildi. Raporda, 2030 yılına gelindiğinde AB'nin dışarıya bağlı enerji tüketimi oranının yüzde 54'ten yüzde 65'e yükseleceği öngörüsünde bulunuldu.  

Raporda, AB için, 2030 itibariyle uluslararası meselelerde önemli rol oynaması beklenen bölgesel ve küresel aktörlerle daha derin ortaklık yatırımları yapmanın önemli olacağı, söz konusu ülkeler arasında Çin, Hindistan, Brezilya, Japonya, Türkiye ve Rusya'nın bulunduğu belirtildi. 

Türkiye'nin rolü

Chatham House'ın raporunda, kendi bölgelerinde ağırlığı olan ülkelerden Türkiye, Suudi Arabistan ve Endonezya'nın,  yine kendi bölgelerindeki ortamın şekillendirilmesinde öncü rol oynayacağına vurgu yapılırken, örneğin İran, Mısır ve Nijerya'nın da bölgesel düzeyde etkin olmalarına rağmen, bu ülkelerin aynı zamanda uzun süreli istikrarsızlık ve çatışmalar üretme tehlikesine dikkat çekildi. 

AB komşuluk ilişkileri çerçevesinde, Türkiye'nin rolünün genişletilmesinin AB ile daha derinlikli bir siyasi ve güvenlik ortaklığını gerekli kıldığı belirtilen raporda, Avrupa'nın dış ilişkilerinde stratejik komşuların önemli rol oynayacağı ve doğu ile güneyin kesişme noktasında kritik bir önemdeki Türkiye ile daha fazla işbirliğinin gerekeceği ifade edildi.  

Raporda, ABD'nin askeri kaynaklarını Avrupa'dan Asya-Pasifik bölgesine kaydırdığı bir dönemde Avrupalıların da kendi stratejik bölgesindeki güvenliğe ilişkin daha fazla sorumluluk alması ve Türkiye, Rusya ve Afrika Birliği gibi ortaklarla daha yakından çalışması gerektiği vurgulandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir