'Türkiye, Suriyeli mültecilere git diyor' iddiası
Washington Post, hükümet, güvenlik güçleri ve polisin, Türkiye'nin güneyinde kiralık evlerde yaşayan yaklaşık 40 bin Suriyelinin eşyalarını toplayıp gitmesini istediğini ileri sürdü.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHİNGTON - Türkiye'nin, Suriye politikası konusunda sorunlarla karşı karşıya olduğu yönündeki yorumlarının ardından Türkiye'deki Suriyeli mülteciler de ABD basınında yer aldı. Washington Post, "Türk yetkililer, ya kamplara girmeleri ya da mezhep çatışmalarıyla gerilimin arttığı sınır bölgelerinden uzakta Türkiye'nin daha iç kısımlarına gitmeleri için buradaki binlerce Suriyelinin kapısını çalmaya başladı" diye yazdı. Gazete Suriyeli mültecilerin "Burada bazı tehditlerle acı çekmektense Şam'da bombalar altında ölmeyi tercih ederiz", "Misafirperverliğin sınırları var gibi görünüyor. Türk hükümeti sadece yaşamak için yetecek oksijeni veriyor" ifadelerine yer verdi.
ABD'nin önde gelen gazetesi Washington Post, hükümet güvenlik güçlerinin ve polisin, Türkiye'nin güneyinde kiralık evlerde yaşayan yaklaşık 40 bin Suriyelinin eşyalarını toplayıp gitmesini istediğini savunurken, Türk yetkililerin ise "bazı Suriyeli mülteciler böyle görmesine rağmen Suriyeli mültecilerin ülkelerindeki şiddete ve kaosa geri gönderilmediğini" söylediğini aktardı.
Sert önlemler
Haberde, "Sert önlemler, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'a karşı olan silahlı isyancıları destekleyen ancak ABD, Avrupa ve Birleşmiş Milletler'den Türkiye'yi yalnız bıraktıkları için şikayetçi olan Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın hükümeti tarafından önemli bir yön değişimini gösteriyor" yorumu yapıldı.
Washington Post, Türk yetkililerin "pasaportu olan ve Türkiye'ye yasal olarak giren Suriyelilerin Türkiye'de kalmakta özgür olduklarını ancak sınırdan uzaklaşarak kuzeye gitmek zorunda olacakları ve vize uygulanacağı" yönündeki açıklamalarına yer vererek, "Kabul gören ve diğer mülteci krizlerinde kullanılan bu strateji Suriyelileri dağıtmak ve olası muhaliflerden onları ayırmak için tasarlandı" yorumunu yaptı.
Türk hükümetinin, ülkeye izin belgesi olmadan giriş yapan Suriyelilerin yiyecek, barınma, sağlık hizmetleri ve çocuklar için eğitim hizmetleri sunulan kamplarda kalmasını istediği belirtilen haberde, ancak birçok Suriyelinin, "Türkiye'den ayrılarak Suriye'ye dönmek ya da başka bir ülkeden sığınma istemek gibi üçüncü bir seçeneği ima ettiği" ileri sürüldü.
Şam'da ölmeyi tercih ederiz
Bir dairede yarım düzine Suriyeli isyancıyla birlikte kalan Ziyad Alewi'nin, "Burada bazı tehditlerle acı çekmektense Şam'da bombalar altında ölmeyi tercih ederiz" ifadelerini yansıtan gazete, iki gün öncede iki polis memurunu kapılarına gelerek Antakya'dan gitmelerini istediğini iddia etti.
Türkiye'deki mültecilerin benzer ifadelerine yer veren Washington Post, yiyecek ve ilaç ulaştırmak için bir haftalığına Suriye'ye dönen doktor Ammar Martini'in "Türkiye, devrimi besleyen atardamar" yorumunu aktardı.
Gazete ayrıca, "On binlerce fakir çiftçi ailesi, isyancılar, silahlı kaçaklar ve iyi iş sahibi elitler Suriye'den Türkiye'ye akın ediyor. Mülteciler genellikle sempatiyle ve çoğunun Türk vergi mükellefleri tarafından ödenen iyi bakımla karşılanıyor" diye yazdı.
Suriyeli aktvistlerin ise, "Ancak, misafirperverliğin sınırları var gibi görünüyor. Türk hükümeti isyancılara ve onların ailelerine gelişmeleri için yeterli olmayan sadece yaşamaları için yetecek oksijeni veriyor" yorumlarına yer verdi.