'Uygulamanın seçim sonrasına bırakılması garip'

Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Christophe Regnard, hakim ve savcı maaşlarına zammın prensip olarak güzel bir haber olduğunu, ancak uygulamanın seçim sonrasına kalmasını garip bulduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Christophe Regnard, hakim ve savcıların özlük haklarına yapılacak iyileştirmeyle ilgili, "Prensip olarak yargıçların maaş zammı konusu güzel bir haberdir. Uygulanabilirliğinin seçim sonrasına bırakılması biraz garip. Çünkü bu yargıçların hükümete yakın adaylara oy verme durumunda sağlanacak bir söz olarak algılanacaktır" dedi. 

HSYK seçim sürecini raporlamak üzere Türkiye'de bulunan Regnard ve Uluslararası Yargıçlar Birliği Yargı Sorunları Komitesi Başkanı Pol Van Iseghem, YARSAV Başkanı Murat Arslan ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Türkiye Barolar Birliğinde basın toplantısı düzenledi. 

HSYK seçimlerinin özgür ve adil olması gerektiğini belirten Regnard, "Bizim amacımız hükümeti ya da Sayın Başkan'ı eleştirmek değildir. Sadece hakim olarak ve bir yargı birliği temsilcisi olarak hakimlerin bağımsız olması için birtakım prensipler olduğunu hatırlatmaktır" diye konuştu. 

Hükümetin seçimin iyi koşullarda gerçekleşmesi yönünde adımlar atacağını umduklarını belirten Regnard, "Benim ülkem olmayan bir cumhurbaşkanına duyduğum saygıyla kendisine şunu söylemek isterim, idrak etmelidir ki Türk yargısı bağımsız olmalı, burada olanlar Avrupa'da ve dünyada takip ediliyor. Endişeleri ve ümitleri duymalı" dedi. 

Türkiye'de çeşitli temaslarda bulunduklarını anlatan Regnard, bu kapsamda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile de görüşdüklerini belirtti. Regnard, Kılıç'ın hükümeti eleştirmeden bazı endişelerini kendileriyle paylaştığını söyledi. 

Kılıç'ın ne tür endişeler taşıdığı, neyi baskı kaynağı olarak gördüğü yönündeki soru üzerine Regnard, "Ben Anayasa Mahkemesi başkanının sözcüsü değilim. Ülkesindeki yargıyla ilgili kendisinin görüş bildirmesi gerekiyor ancak biz kendisine sorduğumuzda bize, seçimin mümkün olduğunca özgür ve adil olmasının Türkiye'nin, Türk yargısının ve vatandaşlarının menfaatine olduğunu söyledi. Kendisiyle özel bir konuşmaya girmedik" karşılığını verdi. 

"Daha çok maaş azalması durumuyla karşılaşırız"  

Hakim ve savcılara yönelik maaş zammı konusundaki düşüncesi sorulan Regnard, dünya ve Avrupa'daki ekonomik koşullar karşısında yüzde 30'luk zamların pek nadir görüldüğünü, daha çok maaş azalması durumlarıyla karşılaştıklarını söyledi. 

Regnard, "Prensip olarak yargıçların maaş zammı konusu güzel bir haberdir. Uygulanabilirliğinin seçim sonrasına bırakılması biraz garip. Çünkü bu yargıçların hükümete yakın adaylara oy verme durumunda sağlanacak bir söz olarak algılanacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Regnard, Hükümet'in kötü yorumla karşı karşıya kalmamasının yolunun, zammın hemen gerçekleşmesi olduğunu söyledi. 

Hükümetin seçim sürecine dahil olduğu iddialarına değinen Regnard, seçime katılan tüm adayların eşit şartlarda yarışması gerektiğini dile getirdi.  

"HSYK kararlarına karşı yargı yolunun açılması yeterli"   

Eminağaoğlu ise hakim ve savcıların özlük haklarına yönelik çalışmayla ilgili disiplin affı konusunda "lütuf" istemediklerini, HSYK kararlarına karşı yargı yolunun açılmasının yeterli olacağını ifade etti. 

Maaşla ilgili düzenlemenin de seçimi etkilemeye yönelik olduğunu iddia eden Eminağaoğlu, oy kullanamayacak emeklilerin ve idari personelin düzenlemenin dışında tutulmasının bunun göstergesi olduğunu ileri sürdü. 

"Somut olmayan şeylerle adaylarımızı karalamasını doğru bulmuyoruz"  

"Sayın Adalet Bakanı dün sizden bahsederken 'YARSAV mı, cemaatsav mı' ifadesini kullandı. Cemaatin YARSAV ile hareket ettiği iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu ise YARSAV Başkanı Murat Arslan yanıtladı. 

Söz konusu iddiayı, "suyu çıkmış bir iddia" olarak nitelendiren Arslan, "sosyal medyada sahte hesaplarda dillendirilen" bu iddianın, Adalet Bakanı tarafından da dile getirilmesini eleştirdi. 

Adalet Bakanlığından, seçim sürecinin başında defalarca cemaate karşı işbirliği teklifi aldıklarını, teklifi reddetmelerinin ardından bu iddiaların ortaya atıldığını öne süren Arslan, "Cemaatle hiçbir şeklide böyle bir temasımız olmamıştır" dedi. 

Bütün adaylarının en az 20 yıllık kıdemi bulunduğunu da belirten Arslan, "Varsa bu adaylarımız arasında böyle bir şey gerçekten buna açığız, biz gerekeni yaparız. Somut bir şey ortaya koyabilirler. Ama bir adalet bakanının somut olmayan şeylerle adaylarımızı karalamasını doğru bulmuyoruz" diye konuştu.