'Yeni yerleşim kararı bize ters'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, "İsrail hükümetine, bu tür adımların ABD politikasına zıt düştüğünü net biçimde belirttik" açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yeni yerleşim birimlerinin inşasıyla ilgili, İsrail hükümetine bu tür adımların ABD politikasına zıt düştüğünü net biçimde belirttiklerini bildirdi.

Toner, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD'nin, Batı Şeria'daki yerleşim faaliyeti ve Doğu Kudüs'te konut inşası da dahil olmak üzere, tüm tek taraflı adımlara karşı çıktığını" belirterek, "bu tür adımların doğrudan, ikili müzakerelere yeniden başlanması çabalarını karmaşıklaştıracağını ve bu müzakerelerin neticesine ilişkin peşin hüküm riski yarattığını" kaydetti.

"Bunun, özellikle hassasiyet taşıması itibarıyla E-1 bölgesinde inşaat faaliyetini kapsadığını" vurgulayan Toner, "bu bölgede bir inşaat faaliyetinin, iki devletli çözüme ulaşma çabalarına özellikle hasar vereceği" değerlendirmesinde bulundu.

Toner, açıklamasına şöyle devam etti:

"İsrail hükümetine, bu tür adımların ABD politikasına zıt düştüğünü net biçimde belirttik. ABD ve uluslararası toplum, tüm tarafların barışa ulaşma çabalarında yapıcı bir rol oynamasını bekliyor. Tarafları, tek taraflı adımlara son vermeye ve doğrudan müzakerelere geri dönecek somut adımlar atmaya çağırıyoruz, böylece tüm konular tartışılabilir ve yan yana barış içinde yaşayan iki devlet hedefi hayata geçirilebilir."

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, İsrailli liderleri, tek taraflı bu kararları yeniden gözden geçirmeye ve itidal göstermeye çağırdıklarını belirterek, bu tür adımların amaca zarar verici olduğu ve iki devletli çözüm için doğrudan müzakerelere yeniden başlanmasını zorlaştırdığı uyarısında bulundu.

Arap Birliği'nden İsrail'e kınama

KAHİRE - Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimlerine ait alanları genişletme kararını kınadı ve BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda acil tedbirler alması çağrısında bulundu.

Arabi, İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'te son günlerde genişleyerek devam eden Yahudi yerleşimlerini genişletme çalışmalarıyla ilgili yazılı açıklamasında, BM, Avrupa Birliği ve ABD gibi uluslararası aktörlerin durumu kınamakla kalmayıp, gerekli yaptırım ve tedbirleri alması gerektiğini belirtti.

İsrail'in işgal altındaki topraklarda yürüttüğü yerleşim faaliyetler ve Filistin halkına yönelik tek taraflı uygulamaların önüne geçilmesi için Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunan Arabi, bu tür uygulamaların, yeniden tesis edilmeye çalışılan barış sürecini de tehlikeye atacağı uyarısında bulundu. 

İsrailli yetkililer, cuma günü, Kudüs ve Batı Şeria'da 3 bin yeni konut inşa etme kararı almıştı.