'Yuan alımları rezervleri eritti'

Japonya Maliye Bakanı Aso, "Yuan alımları Çin'in rezervlerini düşürdü. Bundan sonra Çin, yuanı desteklemeye devam etmekte zorlanabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, Çin'in döviz rezerlerinin 2015'te rekor düşüş gösterdiğine işaret ederek, rezervlerdeki düşüş sonrası Çin'in yuana desteği devam ettirmekte zorlanabileceğini belirtti ve Çin'in para biriminin daha da gerilemesine izin verebileceği uyarısında bulundu. 

"Yuan alımları rezervleri düşürdü"
     
Aso yaptığı açıklamada, "Çin'in döviz rezervlerinin hali hazırda bu kadar çok düşmesinde Çin'in para birimini desteklemek için yaptığı yuan alımları etkili oldu. Bunu sürdürmesi zor olabilir" diye konuştu. 
     
Aso ayrıca yuanın onshore ve offshore piyasalardaki değeri arasındaki farkın Çin'in döviz piyasasına sık sık müdahale etmesinden kaynaklandığını da savundu.

"Hisse senedi fiyatlarında düşüş geçici"

Öte yandan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Tokyo Borsası'nda hisse senedi fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin Japon ekonomisinin gerçek durumunu yansıtmadığını ve yaşanan düşüşlerin geçici olduğunu söyledi. 
    
Parlamentoda konuşan Abe, "Son hisse senedi fiyat düşüşleri büyük olasılıkla Çin'in ekonomik görünümüne yönelik endişeleri, Ortadoğu'daki gelişmelerin ve Kuzey Kore'nin nükleer bomba denemesinin yarattığı kaygıları yansıtıyor" dedi.