'Yunanistan reform listesi sunacak'

Almanya Başbakanı Merkel, "Yunanistan önümüzdeki günlerde ayrıntılı reform listesini sunacak. Kalan kredi dilimleri ancak bu listenin onaylanmasıyla serbest bırakılacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın gelecek günlerde nihai ve ayrıntılı reform listesini sunacağını belirterek, kalan kredi dilimlerinin ancak bu listenin AB kurumları ve IMF tarafından onaylanmasıyla serbest bırakılacağını söyledi.

AB zirvesinde ilk gün toplantılarında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve  AB kurumlarının başkanlarıyla Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile mini zirve gerçekleştiren Merkel, düzenlediği basın toplantısında, Atina'nın geçen ay varılan anlaşmaya bağlı kalacağı mesajını verdi.

Merkel, Avro Bölgesi maliye bakanlarının 20 Şubat'ta, Yunanistan ile mali programında 4 ay şartlı uzatma kararına bağlı kalınması konusunda anlaştıklarını belirtirken, aradan geçen sürede Yunan hükümetinin yavaş davranmasını eleştirdi.

"20 Şubat anlaşmasının ardından işlerin planlandığı gibi gitmemesi kuşkusuz hayal kırıklığı yarattı" diyen Merkel, reformların tamamıyla Yunan hükümetinin tasarrufunda olacağını, Troyka kurumlarıyla müzakerelerin Brüksel'de yürütüleceğini ve Atina'da keşif heyetinin görev yapacağını ifade etti.

Merkel, "Yunanistan önümüzdeki günlerde ayrıntılı reform listesini sunacak. Kalan kredi dilimleri ancak bu listenin AB kurumları ve IMF tarafından onaylanmasıyla serbest bırakılacak" değerlendirmesinde bulundu.

Mini Yunanistan zirvesine katılan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, yayınladıkları ortak açıklamada, Avro Bölgesi maliye bakanlarının 20 Şubat'taki anlaşmasına bütünüyle bağlı olduklarını ve bakanların gerekirse tekrar toplanabileceklerini kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Çipras, toplantıdan ayrılırken, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu müzakerenin ardından daha iyimserim. Yunan ekonomisindeki zorlukların en kısa sürede aşılması için tüm tarafların ellerinden gelenin en iyisini yapma niyetlerini teyit ettiklerini düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Çipras, mini zirvede tüm tarafların Yunanistan'ın mali durumunun en kısa sürede restorasyonu için çalışacaklarını söylediklerini anlattı.

Nakit darlığı içindeki Yunanistan, kalan kredi dilimlerinin daha erken bir tarihte serbest bırakılmasını isterken, Avro Bölgesi bunun için Atina'nın nihai reform listesinin Troyka tarafından onaylanmasını şart koşuyor.