'Yüzde 11'lik işsizlik kabul edilemez'

AB Konseyi Başkanı Rompuy, Birlik içerisindeki yüzde 11'lik işsizlik oranının kabul edilemez düzeyde olduğunu belirterek, genç işsizlerin "kayıp kuşak" olma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MİLANO  - Avrupa Birliği Dönem Başkanı sıfatıyla İtalya'nın Milano'da evsahipliğini yaptığı üst düzey istihdam zirvesi, AB liderlerinin katılımıyla yapıldı. 

AB'nin işsizlikle mücadele ve istihdamın artırılmasına yönelik zirve toplantısının üçüncüsü; Berlin ve Paris'ten sonra İtalya'nın AB Dönem Başkanlığı boyunca gelecek yıl EXPO 2015'i düzenleyeceği için önemli etkinliklere evsahipliği yapma yeri olarak belirlediği Milano'da gerçekleştirildi. 

Kentteki kongre ve fuar merkezi "Fiera Milano"da yaklaşık 3 saat süren geniş ve üst düzey katılımlı toplantı sonrasında evsahibi İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande katıldı. 

Avrupa'daki yüksek işsizlik oranlarıyla mücadelenin yanı sıra istihdamın nasıl arttırılabileceğinin konuşulduğu toplantı sonrası basın toplantısında ilk sözü alan Schulz, bu toplantıda ilerleme kaydettiklerini aktarırken, genç işsizlikle mücadele için yeni kaynaklara ihtiyaç duyduklarını söyledi. Schulz, Avrupa Parlamentosu'nun 2014-2015 için gençlere yönelik 6 milyarlık fon ayırdığını, üye devletlerin bu fonu kullanması umudunu dile getirdi. 

"Kayıp kuşak" riski

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da konuşmasında genç işsizliğin kıta genelinde kayıp kuşak yaratma riskinden söz ederek, "Bütün çabalara ve iyileştirme hamlelerine karşın işsizlik Avro bölgesinde yüzde 12, birlik içerisinde ise yüzde 11. Bu kabul edilemez bir şekilde yüksek bir seviye. Bu gençlik geleceğin temellerini oluşturuyor. Bu kuşağın kayıp kuşak olma riski var. Buna çözüm olarak iş dünyasının ayağa kalkması için üzerindeki vergilerin kaldırılması olabilir" diye konuştu. 

AB Komisyonu Başkanlığı görevini devretmeye hazırlanan Jose Manuel Barroso da "Biz istikrarı sağlamış durumdayız ama halen büyüme konusundaki iddiamızı kazanmış değiliz ki bu kısım zayıf kalıyor. Benim üye devletlere mesajım; ekonomik büyüme ve istihdam için yolunuza reformlarla devam edin" dedi. 

Barroso, Avrupa'daki mevcut kuralların çok esnek olmadığını ifade ederek, Avrupa'nın bir anlaşmada buluşması umudunu dile getirdi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel de İtalya'nın işsizlikle mücadele için önemli reformları hayata geçirmekte olduğunu belirterek, "Fransa taahhütlerine saygılı olacağını söyledi. İtalya'nın aynı şekilde hareket edeceğini düşünüyorum. Herkesin sorumluluklarının farkında olduğuna dair güvenim tam" şeklinde konuştu.  

Merkel, "Bütçe açığı ve büyümeyi denkleştirme mücadelesi veren ülkeler için sistemde birtakım değişiklileri düşünmeye hazırız" diyerek, bütçe anlaşmasında değişiklik sinyali de verdi.  

Hollande: Büyüme problemimiz var

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Avrupa'nın son iki yılda istikrarı yeniden bulma bakımından önemli adımlar attığını kaydederek, "Bizim büyüme problemimiz var. İşsizlik yüksek. Bu kabul edilemez" dedi. Fransız lider, Avrupa'daki işsizliğe karşı bir an önce harekete geçilmesi gerekliliğini vurguladı.  

Hollande, "Büyüme ve yeni istihdam yaratılması bütün Avrupalıların önceliği. Avrupa'da yatırım planları üzerinde ısrar etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Renzi: Aynaya bakmalıyız

Fransa ile AB içinde kriz karşısında kemer sıkma tedbirlerinin büyüme yararına esnetilmesini savunan Renzi, Hollande gibi büyüme olmadan iş olmayacağına dikkati çekerek, "Sadece kısıtlamaları düşünen Avrupa kurudur" dedi. 

Özgürce seçilen hükümetlerin bürokrasinin kurallarına saygılı kalarak siyasetin umudunu öldürdüğünü ifade eden Matteo Renzi, "Eğer Avrupa, ideallerin değil sadece kontrollerin olduğu bir yer olursa o zaman paradoksal olarak bu sadece siyaset karşıtlarına büyük bir hediyemiz olur" diye konuştu. 

Renzi, ülkesinin değişime ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Kim dünyayı değiştirmek istiyor ama aynaya bakmaktan korkuyorsa o inanılır değildir. İtalya, son 30 yıldır söz verilip sadece son 6 ayda hayata geçirmeye başladığı reformları devam ettirirse inandırıcı olacaktır" dedi. 

Matteo Renzi, bütçe açığını kararlılık yüzde 2,9'da tutacaklarının altını çizdi. 

AB Konseyi Başkanı Rompuy, toplantıya evsahipliği yapan Renzi'yi de is reform konusundaki çabalarından dolayı överken, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Renzi'nin doğru yolda gittiğini, "Jobs Act" reformunun İtalyan ekonomisinin rekabetçiliğini büyük etki yapacağını söyledi. 

İtalya'da tartışılan iş reformu

Van Rompuy, Barroso, Merkel ve Hollande'ın övdüğü Renzi hükümetinin "Jobs Act" ismiyle kamuoyunda bilinen çalışanların statüsüne ilişkin iş kanunundaki 18. maddeye yönelik düzenlemesi bugün zirveyle aynı saatlerde parlamentonun üst kanadı Senato'da ele alındı. 

Senato Genel Kurulu'nda sert tartışmaların yaşandığı ve muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi'ne mensup senatörlerin, Senato Başkanı Pietro Grasso'ya kitap atmaya kadar vardığı protesto eylemlerine Başbakan Renzi, zirvedeki basın toplantısından cevap verdi. 

Avrupalı partnerlerinin övdüğü Jobs Act'ın bu toplantı gündeminde olmadığını, zaten şu anda Senato'da görüşüldüğünü belirten Renzi, olayı dramatize etmeye gerek olmadığını ama bir grup muhalefet partilinin bunu dramatize ettiğini dile getirdi. Renzi, muhalefetin söyleyecek fikri varsa söylemesini aksi takdirde başka yollara başvurmaması gerektiğini kaydetti. 

Öte yandan zirvenin yapıldığı "Fiera Milano" yakınlarında da metal iş sendikasına bağlı işçiler zirveyi ve "Jobs Act"ı protesto eden yürüyüş gerçekleştirdi. Protesto sırasında göstericilerle güvenlik güçleri arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.