1 milyar dolar 'Libor' cezası ödeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 
LONDRA - İsviçre bankası UBS gösterge Libor faiz oranlarını anlaşmalı olarak belirleme suçlamasında, yaklaşık 1 milyar dolar para cezası ödeyecek. Soruşturma hakkında bilgi sahibi bir kaynak bu konudaki açıklamanın Pazartesi gününden itibaren beklenebileceğini belirtti.

Bu ceza, benzer davranışı nedeniyle İngiliz bankası Barclays'in Haziran ayında çarptırıldığı 450 milyon dolarlık cezanın iki katından fazla.

Barclays, açıkladığı Libor gösterge faizlerinde, kendi işlem pozisyonlarını gözettiğini açıklayarak uygusuz davrandığını Haziran ayında kabul etmişti.

Bu olay Avrupa ve ABD'de bankacılık standartlarını gündeme getirmiş ve hem siyasetçiler hem de halk arasında tepkiye yol açmıştı.

UBS bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.

Libor gösterge faizleri, tüm dünyada trilyonlarca dolarlık krediye uygulanıyor. Günlük olarak bankacılardan derlenen faiz verilerinde en küçük bir hareket bile, karmaşık bankacılık ürünlerini kullanan işlemcilerin çıkar sağlamalarına imkan veriyor.

UBS'in ödemesi beklenen para cezasının büyüklüğü, kabahati Barclays'den büyük başka bankaların da olabileceğini ve Barclays'den daha yüksek cezaların görülebileceğini düşündürüyor.

Yaklaşık 12 banka hakkında Libor nedeniyle uluslararası çapta soruşturma sürüyor.