13 milyon Suriyeli yemek, su, sağlık ve barınmadan yoksun

Yapılan araştırmalara göre, Suriye'de 12,9 milyon insan yemek, su, sağlık ve barınma gibi temel hizmetlere ulaşamıyor ve ülkede temiz su eksikliği de salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Suriye halkı bin gündür bitmeyen çatışmaların içinde yaşıyor. Araştırmalara göre 12,9 milyon insan yemek, su, sağlık ve barınma gibi temel hizmetlere ulaşamıyor. Ülkede temiz su eksikliği de salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor. Yeryüzü Doktorları, sağlık sisteminin çöktüğü ve ciddi boyutlarda ilaç sıkıntısının baş gösterdiği Suriye’de yaşayan sivillere ilk yardım çantaları ve suyu temizleyecek tabletlergönderecek.

Suriye’de devam eden savaş üç yılı geride bırakırken ülkede sağlık, eğitim, güvenlik gibi kamu hizmetleri büyük oranda verilemiyor. Savaşın acı bilançosu 130 binin üzerinde can kaybı. Suriye’de devam eden çatışmaların arasında kalan yaralılara sağlık sistemi çöktüğü için erken müdahale yapılamıyor. Tüm bunların üzerine ülkede su ve kanalizasyon sistemleri çöktüğü için temiz su bulmak da gün geçtikçe zorlaşıyor.

Salgın hastalıkların baş gösterdiği ülkede hem temiz su hem de ilk yardım bilgisi eksikliğinden kaynaklanan sorunlara çözüm bulmak adına Yeryüzü Doktorları iki önemli proje yürütüyor. Temiz suya ulaşımı sağlamak adına Yeryüzü Doktorları Kanada’dan Global Medic ile ortak çalışma içerisine girerek Su arıtma cihazları, su temizleme tabletlerini ülke içine ulaştırılacak. Proje kapsamında cihaz ve tabletlerin nasıl kullanıldığına yönelik Suriyeli mültecilere 2 günlük bir eğitim de verildi.

100.000 İlkyardım Çantası

Suriye’de yaşanan iç savaş süresince güvenli olmayan bölgelerde yaşayan halk güvenli bölgelere doğru göç ederek hayatlarını kurtarmaya çalışıyor. Irak, Lübnan, Ürdün ve Türkiye’ye sığınan birçok Suriyeli bu bölgelere ulaşırken güvenliksiz bölgelerden geçerek hayatlarını tehlikeye atıyor. Çatışma arasında kalan yaralılara ilk müdahaleyi bulundukları bölgede sağlık merkezi ya da ambulans olmadığı için çevredeki insanlar yapıyor. Gerek malzemelerin yetersizliği gerekse de ilkyardım bilgisi eksikliği nedeni ile de müdahaleler doğru yapılamıyor.  

Yeryüzü Doktorları ilk Yardım Projesi ile Suriye içerisine 100.000 ilkyardım çantası göndermeyi planlıyor.  Yeryüzü Doktorları Suriye için yürüttüğü projeler kapsamında daha önce ateşli silahlarla yaralanan sivillere yerinde ve anında müdahale edilebilmesi için içerisinde 73 kalem cerrahi malzeme bulunan, 22 kg ağırlığında ve bir ekibin bir bölgede günde 3 ameliyat gerçekleştirmesini mümkün kılan çantalar hazırladı ve Suriye içerisinde dağıttı.

Temiz su lüks sayılıyor

Su ve kanalizasyon sisteminin çöktüğü ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Suriye’de temiz su ihtiyacı had safhaya ulaştı. Yeryüzü Doktorları bu soruna çözüm bulma adına Suriye içerisine su arıtma cihazları ve su temizleme tabletleri göndermek üzere bir proje başlattı. Kanadalı STK Global Medic işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında cihaz ve tabletlerin nasıl kullanıldığına yönelik Suriyeli mültecilere 2 günlük bir eğitim de verildi. Yardımların Suriye’de temiz su elde etme imkânı olmayan yerlerde çok işe yaracağı, bu sebeple birçok kadın ve çocuğun bulaşıcı hastalıktan korunacağı tahmin ediliyor.
Yüzde 40'ı da akıllı telefonlarını düzenli olarak kontrol etmezlerse gergin ve eksiklik hissettiklerini, 3 kişiden 2'si arkadaşlarıyla sanal ortamda geçirdiği zamanın bizzat kendileriyle geçirdiği zamana eşit ya da çok olduğunu belirtiyor.


Dünyada iş gücü payları

Türkiye’nin Yaratıcı Geleceği / Y Kuşağı adlı rapora göre, dünyada Y Kuşağı, 2030 yılında işgücü içerisindeki en büyük paya sahip olacak. 2010 yılında Y Kuşağı'nın çalışan 463 milyonluk nüfus içerisinde payı yüzde 22,5 olarak gerçekleşti. Yani 4 çalışandan 1'i Y Kuşağı mensubu. 2030 yılına gelindiğinde iş gücündeki Y Kuşağı sayısı 107.2 milyona ulaşacak. Bu iş gücünün yüzde 28'inin Y Kuşağı olması demek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir