18 milyar euroluk işbirliği

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Çin ile bugün imzalanan ikili anlaşmaların değerinin yaklaşık 18 milyar euro civarında olduğu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Elysee Sarayı'nda yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. 

"Bugün iki ülke arasında  50'ye yakın 18 milyar euro değerinde anlaşma imzaladık" diyen Hollande, anlaşmaların gelecek yıllarda ekonomik büyüme ve istihdama önemli katkıları olacağını söyledi.

 İki ülke arasında yapılan bir anlaşmaya göre, Airbus 320 tipi uçakların Çin'in Tianjin kentinde 2025 yılına kadar üretimi devam ederken, Pekin yönetimi, 7 milyar euro değerinde A320 ve A330  tipi 70 Airbus yolcu uçağı satın alacak. Fransız otomobil üreticisi PSA Peugeot Citroen grubu, yine anlaşma gereği Çinli grup ile ortak üretim yapacak. Çinli Avicopter grubu, Eurocopter ile gelecek 20 yılda bin helikopter üretecek.

Sivil nükleer enerji alanındaki işbirliği de imzalanan önemli kontratlar arasında yer alıyor.

Hollande, bugün görüşme öncesi yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ticaret dengesinde ülkesi aleyhinde olumsuz tabloya üstü kapalı dikkati çekmiş ve "İkili ilişkilerimiz mükemmel olsa da ikili ticari ilişkileri daha dengeli hale getirmemiz gerekiyor" ifadesini kullanmıştı.