2011 vergi beyannamesi demokratlara yetmedi

Demokratlar, sadece 2011 yılı vergilerini açıklayan, 1990-2009 yılları arasını ise "özet geçen" Romney'nin adımını yeterli bulmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de başkanlık için yarışan gelmiş geçmiş en zengin adaylardan biri olan Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Mitt Romney, kendisinden uzun süredir beklenen bir adımı atarak, 2011 yılı vergi beyannamesini açıkladı, ancak bu hamlesi Demokratların kendisine yönelik eleştirilerini gidermeye yetmedi.
 
Demokratlar, Romney'nin yüklü servetiyle ilgili daha fazla detayın gün ışığına çıkması için, onu birden çok yılı kapsayan, Bain Capital'ın başında olduğu dönemi de içine alan süredeki vergi beyannamelerini açıklaması için sıkıştırıyordu.
 
Hatta ABD Başkanı Barack Obama'nın başını çektiği bazı Demokratlar, Romney'ye, 1968 yılında başkanlık için yarışan ve o dönemde 12 yılı kapsayan vergi beyannamelerini kamuoyuyla paylaşan babası George Romney'nin izini takip etmesi çağrısında bulunuyordu.
Ancak Romney, bugüne kadar bu çağrıları reddetti ve 2008 yılındaki seçimlerde Obama'nın rakibi olan ve kendisinin yaptığı gibi, iki yılı kapsayan vergi beyannamelerini açıklayan Cumhuriyetçi senatör John McCain'in yolunu seçti.
Bu yılın Ocak ayında partisinin henüz ön seçimleri devam ederken 2010 yılına ait vergi beyannamesini açıklayan Romney, bugün ise aynı işlemi 2011 yılı için yaptı.
 
Obama-Romney karşılaştırması
Seçim kampanyasından yapılan açıklamaya göre, Romney geçen yıl 13,7 milyon dolar kazandı ve 1,9 milyon dolar, yani yüzde 14,1 oranında vergi ödedi. Bu rakam, Romney'nin 2010 yılında ödediği yüzde 13,9'luk vergi oranının biraz yükseğine tekabül etse de Başkan Obama'nın geçen yıl ödediği vergi oranının yüzde 7 altında.
Obama'nın daha önce açıkladığı 2011 vergi beyannamesi, Başkan'ın, geçen yıl 790 bin dolar civarında kazandığını ve yüzde 21 oranında vergi ödediğini ortaya koymuştu.
Romney cephesi, özellikle Senato'daki Demokratların lideri Harry Reid tarafından kendisine yöneltilen, önceki yıllarda çok az, hatta hiç vergi ödemediği iddialarını bir nebze olsun çürütebilme gayretiyle, 2011 yılı vergi beyannamesinin yanında, 1990-2009 yılları arasını kapsayan 20 yıllık dönemde ödediği vergilerin ortalamasını da açıkladı. Buna göre Romney, 20 yıllık dönemde ortalama yüzde 20,2 oranında yıllık federal gelir vergisi ödedi ve ödediği vergilerin en düşüğü yüzde 13,6 düzeyinde oldu. Ancak, Romney'nin her yıl ne kadar vergi ödediğine dair ayrıntılar açıklanmadı.
 
Demokratlar eleştirilerine tam gaz devam ediyor
Romney'nin 2010 yılı öncesinde ödediği vergilerin ayrıntılı dökümlerini paylaşmaması, Demokratlara, kendisine yönelik eleştirilerine devam ettirmeleri olanağı sağladı. Nitekim Obama'nın seçim kampanyası direktör yardımcısı Stephanie Cutter, konuyla ilgili açıklama yaparak, "Mitt Romney neden son 20 yılın yalın özeti yerine, vergi beyannamelerini tam detayıyla açıklamadı? Bu adımı atsaydı, seçmenler onun mali durumu hakkında kendi muhakemelerini yapabileceklerdi" dedi.
Romney ise bu konuda daha önceki yaptığı bir açıklamada, çok yılı kapsayan vergi beyannamelerini açıklamasının, Demokratlara, "aralarından seçecekleri, çarpıtacakları ve üzerinde yalan söyleyecekleri yüzlerce ya da binlerce sayfa sunmaktan" başka bir işe yaramayacağını savunmuştu.
Obama'nın kampanyası, Romney'yi ayrıca, Cayman adaları, İsviçre gibi yerlerde gizli hesaplar bulundurarak, vergi ödememek için hileli yollara başvurmakla suçluyor.
Romney'nin kampanyası ise bugünkü vergi açıklamasında, "çeşitli ülkelere" atıf yaparak, "ABD dışındaki kaynaklardan" geçen yıl 3,5 milyon dolar gelir elde ettiğini belirtti. Romney'nin açıkladığı vergi formlarında İsviçre, İrlanda, Almanya ve Cayman Adaları'ndaki varlıklara dair dosyalar yer aldı.
 
Milyonlarca orta gelirliden daha düşük oranda vergi ödüyor
Romney'nin bugün açıkladığı vergi beyannamesindeki bir ilginç nokta da multi milyoner başkan adayının ödediği vergi oranının, ABD'deki milyonlarca orta gelirli Amerikalıdan daha düşük oranda vergi ödediğinin görülmesi oldu. Bunun nedeni de Romney'nin, gelirlerinin büyük kısmını yatırımlardan elde etmesi ve Amerika'da yatırımlardan elde edilen kazançlara, maaştan elde edilenlere göre daha düşük vergi oranı uygulanması.
Bunun yanında, Romney'nin geçen yıl, gelirinin yüzde 30'una tekabül edecek şekilde, 1,1 milyon doları Mormon kilisesine olmak üzere, 4 milyon dolarlık hayır amaçlı bağışlar yaptığı ve bu miktarın sadece 2,25 milyon doları için vergi indirimi talebinde bulunduğu belirtildi. Uzmanlara göre, Romney, bu bağışların tamamı için vergi indirimi talebinde bulunsaydı, ödediği vergi oranı yüzde 10,5'e düşecekti.
Öte yandan, Romney'nin başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Paul Ryan'ın ise geçen yıl 323 bin dolar civarında gelirle, 64 bin dolar dolayında, yani yüzde 20 oranında vergi ödediği açıklandı.
 
Kişisel serveti 250 milyon dolara yakın
Romney'nin servetinin 190 ila 250 milyon dolar düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.
ABD'de 1,5 aylık bir zaman kalan başkanlık seçimlerinin ana gündemi ekonomi ve Romney de ekonomide arzu edilen düzeyde toparlanmanın sağlanamamasının olası çözümü olarak vergilerin azaltılmasını gösteriyor. Romney, tüm gelir vergisi oranlarını yüzde 20 oranında azaltmayı, en yüksek vergi oranını da yüzde 35'den yüzde 28'e çekmeyi teklif ediyor, ancak şu ana kadar bunu nasıl yapacağına dair somut bir plan ortaya koymadı.
Romney'nin 2011 yılı vergi beyannamesini açıklamasının, son dönemde yaptığı gaflarla ciddi yara alan kampanyasını nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek. Son anketlerde Obama'nın gerisine düştüğü gözlenen Romney için, 3 Ekim'de başlayacak olan, Obama ile birlikte kozlarını paylaşacağı televizyon açık oturumları, kampanyasını toparlamak ve maratonun son finalinde atağa geçmek açısından hayati önem taşıyor.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir