22 AB ülkesi savunma anlaşması imzaladı

Savunmada ABD'ye olan bağımlılığı azaltmak isteyen AB üyesi 22 ülke bugün bir savunma anlaşması imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Savunma alanında ABD'ye olan bağımlılığını azaltmaya çalışan Avrupa ülkeleri, uluslararası krizlerle mücadele konusunda Avrupa Birliği'nin (AB) daha tutarlı bir rol üstlenebilmesini sağlayacak resmi bir topluluk oluşturacak.

Bu kapsamda Fransa, Almanya ve 20 AB ülkesi, bugün kıtanın savunma alanındaki daha sıkı işbirliği için bugün Brüksel'de savunma anlaşması imzaladı. Üyeler bu anlaşmayla İngiltere'nin birlikten ayrılma kararından sonra yeni bir askeri entegrasyon dönemi başlatmayı umuyor. Ayrıca AB liderlerinin aralık ayında bu anlaşmayı AB hukukuna dahil etmesi bekleniyor.

Üst düzey bir AB yetkilisi, 1950'lerdeki hayata geçirilmeye çalışılan ancak başarısız olan savunma entegrasyonu çabalarına atıfta bulunarak, "Daha önce hiç bu noktaya kadar gelmedik. Yepyeni bir durumdayız" dedi.

Müzakerelerin ilerlemesinde Trump ve Macron etkisi

Diplomatların verdiği bilgiye göre, Avrupa yanlısı Emmanuel Macron'un Fransa'nın cumhurbaşkanı seçilmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupalı müttefiklerin güvenliği için daha fazla para istemesi uyarıları anlaşma hakkındaki müzakerelerin ilerlemesini sağladı.

AB'nin kendi ordusunu kurmasını istemeyen İngiltere'nin geçen yıl birlikten ayrılma kararı almasının ardından savunma alanında entegrasyon çalışmaları Almanya ve Fransa tarafından tekrar gündeme getirildi.

AB ülkelerinin silahlı kuvvetlerinin zayıf olduğu konularını belirleyecek bir sistem ABD önderliğindeki NATO'nun eşgüdümünde kısa süre sonra deneme çalışmalarına başlayacak. Bu çalışmayı destekleyecek milyarlarca euro kaynağı bulmak için müzakereler ise devam ediyor.

Şu ana kadar hiçbir AB savunma projesinde yer almayan Danimarka dışında, sadece Avusturya, Polonya, İrlanda ve Malta anlaşmaya katılma konusunda kararsız durumda.