24 MB faiz indirdi, devamı gelebilir

Bu yıl küresel ekonomide 24 merkez bankası faiz indirimine gitti. Ekonomistler sayının artacağını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güçlenen dolar ve dünya ekonomisindeki yavaşlama gibi gerekçelerle faiz indirimine giden ülkelerin sayısı 24'e çıktı. Faiz indirimi mercek altına alındı. 

CNBC’den Dhara Ranasinghe'nin analizine göre, en son Güney Kore'nin faiz indirim hamlesiyle dünyada bu yıl yapılan faiz indirimlerinin sayısı 24'e ulaştı. Analistler bu sayısının artacağını tahmin ediyor. 

En son Güney Kore indirdi

Son olarak faiz indirimi dün sabah Güney Kore’den gelmişti. Güney Kore faizleri 25 baz puan indirerek rekor düşük seviyeye 1.75'e çekmişti. Kore'den önce faiz indirimine giden ülke Tayland'dı. Mart ayında ise Çin, Hindistan, Polonya da faiz düşürmüştü. 

Malezya sırada

Ekonomistler bu ülkelere Malezya’nın da eklenebileceğini belirtiyor. Bu akımın ana sebebi düşen enflasyon ve büyümeyi destekleme çabası. Old Mutual Global Investors'tan Joshua Crabb konuyla ilgili olarak, "İnsanların faiz indirimlerini sürpriz olarak karşılaması ilginç. Enflasyona bakarsanız, ciddi bir düşüş olduğunu görürsünüz. Reel faizler yüksek ve ekonomi zayıf. Bu yüzden faiz indirimleri olması makul ve daha fazlasını göreceğiz gibi görünüyor” dedi.

Yeni faiz indirim hamlesi gelebilir

Analistler Hindistan, Çin, Güney Kore ve Endonezya’nın önümüzdeki dönemde yeniden faiz indirebileceğine de işaret etti. Bu yıl faiz indiren bir diğer ülke Ocak’ta bu kararı alan İsviçre olmuştu. Şubat ayında İsveç faiz indirimine gitti. Bu iki ülkenin de yeniden faiz indirebileceğine dikkat çekiliyor.