25 yılda çocuk ölümleri yarıya indi

BM raporuna göre, 1990'da 12,7 milyon olan 5 yaş altı çocuk ölümleri, bu yıl ilk kez 6 milyonun altına düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyada çocuk ölümlerinin 1990 yılından bu yana yarı yarıya azaldığı bildirildi. 

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası'nın yanı sıra bir BM kuruluşunun daha katılımıyla hazırlanan rapora göre, 1990'da 5 yaşın altındaki çocuk ölümü sayısı 12,7 milyonken bu sayı bu yıl 5,9 milyona geriledi ve ilk kez 6 milyonun altına düştü.

Raporda, çocuk ölüm oranlarının 1990'dan bu yana dünya genelinde yarıya düştüğü ancak bu oranın BM'nin 2015 yılına kadar çocuk ölümlerini üçte iki oranında azaltma hedefine ulaşmakta başarısız olduğuna dikkat çekildi.

Çocuk ölümlerindeki bu düşüşe rağmen dünyada hala her gün 5 yaşın altındaki 16 bin çocuğun hayatını kaybettiği ifade edilen rapora göre, hükümetlerin 2000 yılında BM'nin çocuk ölümleri konusunda belirlediği hedefe ulaşmayı taahhüt etmeleri sayesinde 5 yaş altındaki 48 milyon çocuğun hayatta kalması sağlandı. 

5 yaş altı çocuk ölümlerinde en riskli dönemin doğumu izleyen ilk 28 gün olduğu hatırlatılan raporda, ölümlerinin başlıca sebeplerinin erken doğum, zatürre, doğum komplikasyonları, sıtma, septisemi ve enfeksiyon kaynaklı komplikasyonlar olduğu belirtildi. Rapor, ölümlerin neredeyse yarısının yetersiz beslenmeden kaynaklandığını da gözler önüne serdi. 

BM'nin raporu, bir çocuğun hayatta kalma olasılığının büyük ölçüde doğduğu yere göre farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Sahraaltı Afrikası'nda 12 çocuktan biri 5 yaşını göremeden ölüyor ve bu, 5 yaş altı çocuk ölüm oranı ortalama 147'de 1 olan yüksek gelirli ülkelerdekinin 12 katına karşılık geliyor.

Dünya liderlerinin gelecek ay düzenlenecek BM zirvesinde gelecek 15 yıl için yeni hedefler belirlemesi bekleniyor. 

UNICEF, çocuk ölümlerini azaltmak için çabaların artırılması durumunda 38 milyon çocuğun daha hayatının kurtulacağını açıkladı. UNICEF yetkilisi Geeta Rao Gupta, birçok ülkenin 2000 yılından bu yana 5 yaş altı çocuk ölüm oranlarındaki düşüşü üç katına çıkardığını kaydetti.