260 milyar dolarlık zarara neden olabilir

Gözden çıkarılan gelişmekte olan ülke tahvillerinin 260 milyar dolar zarara yol açabileceği açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son 10 yılı sürekli gelişmeyle geçiren bazı gelişmekte olan ülke ekonomilerinin kredi notlarının yatırım altı düzeylere (junk) düşme riski, bu ekonomilerin tahvilleri üzerinden çok büyük zararlar doğurabilir.

Pek çok büyük yatırım ve emeklilik fonlarının, en az iki büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım düzeyinde gösterilmeyen tahvilleri almama kuralı var. Bu durumda bazı ülkeler, düşen emtia ihracat fiyatlarından siyasi istikrarsızlığa kadar değişen bir çok nedenden dolayı bu konuda risk altında. 

Rusya'nın notu yine düşerse 

Rusya bu hafta Standard&Poor's tarafından yatırım yapılabilir notunu kaybeden ilk büyük ekonomi oldu. Eğer Fitch ve Moody's de aynı kararı alırsa, yatırım düzeyi altında varlık tutması yasak olan muhafazakar yatırımcılar ellerindeki tahvilleri satmaya mecbur kalacaklar. 

JP Morgan'ın tahminine göre bu yatırımcılar, Rusya'nın 6 milyar dolar değerindeki ruble ve dolar cinsi tahvilinden kurtulmak isteyebilirler. Ama Rusya bu durumda yalnız değil. BNP Paribas'nın gelişmekte olan ülke tahvilleri uzmanı David Spegel, 260 milyar dolara yakın devlet ve şirket tahvilinin yatırım düzeyinin altına düşmesinin mümkün olduğunu belirtiyor. Bu miktar gelişmekte olan ülkelerin toplam tahvillerinin onda biri değerinde. Spegel, bir yıldır süren karışıklık ortamı ve çöken emtia fiyatlarının ardından "gökyüzünden gözden düşmüş melek yağıyor" dedi. Spegel, "gözden düşmüş melek" tanımını yaratan ekonomist. Bank of America/Merrill Lynch analistlerinin hazırladığı kredi notları modellerine göre Brezilya, Rusya, Türkiye, Güney Afrika ve Endonezya'da da riskler var. Ancak bu ülkeler arasında, düşen enerji fiyatlarından yarar gören enerji ithalatçıları, kendilerini düşmekten kurtarabilirler. Barclays Global Aggregate endeksine alınmış olan az sayıdaki gelişmekte olan ekonominin tahvilleri, ki bunlar Rusya, Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika tahvilleridir, eğer ülkelerin kredi notları düşerse, 2 trilyon dolar değerindeki bu endeksten çıkarılabilirler. JPMorgan'a göre yatırım altı düzeye inen "gözden düşmüş melekler", aynı zamanda 7 milyar dolarlık EMBIG endeksinin yatırım kategorisinden de çıkarılırlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir