29 bin yeni uçağa ihtiyaç duyulacak

Boeing'in "Pazara Bakış" raporunda, önümüzdeki 20 yıl içinde 3,2 trilyon dolar değerinde yolcu ve kargo uçağına ihtiyaç duyulacağı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Boeing'in dünya sivil havacılık endüstrisine yönelik hazırladığı ve 2009–2028 yıllarını kapsayan "Pazara Bakış" raporunda, dünyada önümüzdeki 20 yıl içinde toplam 3,2 trilyon dolar değerinde 29 bin adet yeni yolcu ve kargo uçağına ihtiyaç duyulacağı bildirildi.

Boeing'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Boeing, havacılık endüstrisinin gelecek 20 yılına yönelik projeksiyonlarını oluştururken, havacılık sektörünün yakın gelecekte karşılaşacağı ekonomik durgunluk, yolcu ve kargo trafiğinde düşüş ve yakıt fiyatlarında beklenmedik değişimler gibi dinamikleri dikkate alarak bir rapor hazırladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Boeing Ticari Uçaklar Pazarlama Başkan Yardımcısı Randy Tinseth, şunları kaydetti:

"Dünya ticari havacılığı, günümüzde ciddi bir daralma yaşıyor. Ancak sektördeki bu tür düşüş ve yükselişler, havacılık endüstrisinde döngüsel olarak sürekli yaşanıyor. Son 30 yıllık süreçte yaşanan iyi ve kötü dönemlere rağmen, esnek yapısı sayesinde havacılık pazarının her yıl ortalama yüzde 5 büyüdüğünü görüyoruz. Temel göstergeler, önümüzdeki 20 yılda, yeni uçaklara çok güçlü bir talep olacağını ortaya koyuyor."

Pazara bakış raporu

Boeing'in hazırladığı rapora göre, gelecek 20 yılda, dünyanın toplam yolcu trafiği her yıl ortalama yüzde 4,9 oranında artacak.

Yüksek yakıt fiyatları, yaşlanan klasik model uçaklar ve çevrenin korunması yönünde artan endişeler nedeniyle verimliliği yüksek yeni jenerasyon uçaklara olan talep artarak devam edecek.

Amerika ve Avrupa pazarında daha çok eski uçakların yeni modellerle değiştirilmesi söz konusu olurken Çin, Hindistan ve Ortadoğu gibi dinamik nüfusa ve artan gelire sahip pazarlar ise sağlam bir şekilde büyümeyi sürdürecek.

20 yıllık süreçte, tek koridorlu uçak pazarı yüzde 67 ile sektörde en büyük paya sahip olacak. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya Pasifik bölgesindeki bazı ülkelerde yaşanan yoğun hava trafiği, tek koridorlu uçakların pazar payının artmasında önemli rol oynayacak.

Aynı dönem içinde çift koridorlu uçak pazarı ise yatırım anlamında en büyük paya sahip olacak. Çift koridorlu uçaklara en büyük talep yüzde 40 oranında Asya Pasifik pazarından gelirken, Avrupa pazarı yüzde 27 ile ikinci sırada yer alacak.

Asya Pasifik bölgesinin, uçak sayısı ve toplam yatırım açısından en büyük pazar olacağı tahmin edilirken, gelecek 20 yılda Asya Pasifik bölgesinin dünya ticari havacılığındaki payı yüzde 32'den yüzde 41'e yükselecek.

Bu pazarda 20 yıl içinde 1,13 trilyon dolar değerinde 8 bin 960 yeni uçağa ihtiyaç duyulacak.