360 bin mülteci yasal yollarla kabul edilecek

Ülkeler 360 bin mülteciyi yasal yollardan kabul edecek, toplam yardım 4.5 milyar dolar arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Barack Obama'nın Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları nedeniyle New York'ta bulunan liderlerin bir bölümüyle dün yaptığı zirve toplantısında, ülkeler 360 bin mültecinin yasal yollardan kabulü ve iskanı için vaatte bulundu.

Ayrıca toplantıya katılan 50 ülke ve uluslararası kuruluş  bu yıl BM ve insani yardım gruplarına verilen yardımı toplamda 4.5 milyar dolar artırdılar.

Bilgiyi veren ABD BM temsilcisi Samantha Power, BM'nin mülteciler örgütü UNHCR'ın belirlemesine göre 1.2 milyon mültecinin yerleştirilmesi gerektiğini, bu durumda alınan vaatlerin ihtiyacın ancak çok küçük bir bölümünü karşıladığını söyledi.

Toplantıya sadece katkı yapmayı kabul eden liderler davet edilmişti.

Obama, "Mültecilerin, savaş, etnik gerilimler ya da haksız muamele gibi başarısızlıklarımızın bir semptomu olduğunu kabul etmeliyiz" dedi.

Obama, toplantıya katılan 50 ülke ve uluslararası kuruluşun bu yıl BM ve insani yardım gruplarına verilen yardımı toplamda 4.5 milyar dolar artırdıklarını söyledi.

Power, mülteciler arasında okula devam sayısının da bir milyon kişi artırılması konusunda söz alındığını söyledi. Power, "Geçmişte gördüğümüz gibi ülkeler konferanslarda  taahhütte bulunyorlar ancak daha sonra bunları yerine getirmiyorlar. Bu sefer daha iyisini yapmalıyız" dedi. Dünyada toplam 21.3 milyon mültecinin bulunduğu bir ortamda toplanan 193 ülkeden oluşan Genel Kurul, iki yıl boyunca göçmenlerin durumu ve göçlerin güvenli ve düzenli bir biçimde gerçekleşmesi için devamlı müzakereler yapılması yolunda bir karar aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir